måndag 28 december 2009

Lyxig varm choklad

Den gångna julveckan kan för min del sammanfattas med ett enda ord: CHOKLAD!!


Jag gjorde hallontryfflar, mozartkulor med apelsin, ischoklad, bakade min banankaka med nötter, choklad och peppar samt chocolate chip cookies, och som avslutning på det hela gjorde jag en egen variant av Kopandas mörka chokladglass med valnötter.

Fast allt detta var förstås inte nog. Jag tycker även mycket om att dricka varm choklad, och då menar jag det bokstavligen. Varför nöja sig med kakao när jag dessutom kan låta några bitar fin choklad smälta i mjölken...? Det hela smaksätts med ett antal kryddor. Jag brukar använda några eller alla nedanstående. Helst använder jag hel kardemumma, kanel och svartpeppar, men mald går också bra.

Osötad sojamjölk
Kanel
Kardemumma
Svartpepparkorn
Ingefära (helst nyriven färsk)
Cayennepeppar eller valfri mald chilipeppar
Några flingor havssalt
En gnutta vaniljfrön (ur en vaniljstång) eller vaniljpulver
Råsocker 
Kakao
Fin mörk choklad


Värm upp mjölken i en liten kastrull. Använder du hel kardemumma, svartpeppar eller kanel kan de läggas i mjölken redan då. Ta då kastrullen från plattan när mjölken börjar puttra och låt den stå och dra några minuter. Sila sedan bort kryddorna, vispa ned de malda/rivna kryddorna, socker samt kakao och värm upp mjölken igen. Lägg en eller två chokladbitar i varje kopp, häll på mjölken och låt stå en minut så att chokladen smälter innan du rör om.

måndag 21 december 2009

Savoykåldolmar med bulgur- och valnötsfyllning

Det här hade ni väl knappast väntat er av mig? Kåldolmar brukar ju anses som typisk husmanskost, och sånt brukar ju jag aldrig laga. Men ni kan vara lugna, såvitt jag läst mig till av recept jag sett på nätet skiljer sig min variant en hel del från de traditionella...
Jag hade ett stort savoykålshuvud, och tänkte att jag kan försöka mig på att laga dolmar av det. Fyllningen är till viss del inspirerad av morotssåsen jag gjorde häromdagen. Till morots- och purjolöksblandningen lade jag bulgur, valnötter och rejält med dill. Det blev oerhört gott, och väldigt mättande.
Valnötterna kan ersättas med mandlar eller solroskärnor.
Eftersom det tar tid och är ganska pyssligt att laga kåldolmar passade jag på att göra tillräckligt många för att de skulle räcka till flera måltider, därav mängderna i receptet.

8 stora savoykålsblad
Salt
1½ dl bulgur
Olivolja
2 morötter
10 cm purjolök
3 msk tomat- och/eller paprikapuré
2 msk äppelcidervinäger
3/4 dl grovt hackade valnötter
Dill
Salt
Svartpeppar

Koka upp en stor mängd lättsaltat vatten i en stor kastrull. Skär loss kålbladen från huvudet, skär bort den nedersta biten av bladnerven och koka bladen i ca 5-7 minuter, tills de är mjuka. Låt dem rinna av.
Koka bulgur under tiden.
Värm ugnen till 200 grader.
Värm oljan i en kastrull. Skala och riv morötterna grovt och strimla purjon. Fräs dem tillsammans med purén i olja några minuter. Blanda ned bulgur, vinäger, nötter och dill och låt det hela puttra ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut kålbladen och lägg några skedar fyllning på varje blad. Vik en kant över fyllningen, vik in bladets sidor och rulla ihop det. Lägg dolmarna med skarvarna nedåt i en ugnsform. Ställ in dem i ugnen ca 35-40 minuter. De blir ganska lätt brända på ovansidan så titta till dem då och då och stänk lite vatten över dem om det behövs.

lördag 19 december 2009

Rå morots- och solrossås

Idag ville jag ha en snabb middag, och med hjälp av min matberedare svängde jag på några minuter ihop den här såsen. Mycket god till pasta!
Solroskärnorna kan ersättas med mandlar eller valnötter.

Morötter
Vatten
Purjolök
Stjälkselleri
Vitlök
Solroskärnor
Paprika- eller tomatpuré
Äppelcidervinäger
Salt
Svartpeppar
Salvia
Kallpressad rapsolja

Skala morötter och vitlök. Riv morötterna på matberedarens grova rivskiva och mixa den med lite vatten. Strimla purjo och selleri och blanda i dem med vitlök, solroskärnor, puré och vinäger. Mixa igen så det blir ganska slätt. Smaka av med kryddor och tillsätt lite olja, och mixa snabbt en sista gång.

lördag 12 december 2009

Pasta med blomkål och rostad paprika

I den här rätten kombineras några av de godaste grönsaker jag vet i en olivoljesås. Eftersom oljan bildar basen för såsen är det viktigt att använda en riktigt god olja.
Nu är det ju vinter, och jag köper inte tomater på vintrarna eftersom kvaliteten är låg och miljöpåverkan hög (och jag är bortskämd med att odla min egna, underbara tomater på somrarna...), så därför använde jag inga tomater när jag lagade den här rätten. Men eftersom jag är helt säker på att goda tomater skulle passa utmärkt i den skriver jag ändå in dem i receptet. Min känsla för vilka smaker som passar ihop är ju som bekant närmast osviklig...

Röda och/eller gula paprikor
Blomkål
Pasta
Olivolja
Gul lök
Vitlök
Stjälkselleri
Körsbärstomater
Vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
Färsk basilika genovese

Börja med att rosta paprikorna, och strimla dem sedan. Skär blomkålen i små buketter och ångkoka dem tills de är nästan klara. Låt dem rinna av ordentligt.
Koka upp vatten och tillaga pastan. Värm samtidigt en stor mängd olja i en rymlig kastrull på medelvärme. Strimla löken och sautera den i oljan tills den börjar mjukna. Finhacka vitlöken, skiva sellerin och halvera tomaterna. Lägg allt detta i oljan, häll i en skvätt vinäger och låt puttra under lock tills tomaterna börjar mjukna. Rör då ned paprika och blomkål, och salta och peppra. Låt det hela puttra några minuter till. Låt pastan rinna av väl och blanda sedan ned den i såsen. Stäng av plattan och låt kastrullen stå på eftervärme några minuter. Riv basilikabladen i bitar, rör ned den i rätten och servera genast.

onsdag 9 december 2009

Vego deluxe


På Vegomässan i lördags släpptes kokboken Vego Deluxe, en helt vegansk bok med ca 170 recept skapade av 10 utmärkta kockar. De flesta av dem tillhör mina matbloggarkollegor, däribland personerna bakom Veganvrak, Kopanda/Glass mot glass!, Vegankrubb och Vegania.
Jag köpte självfallet boken och sträckläste den i helgen, och jag rekommenderar den varmt! Inte nog med att den är en av alltför få svenska vegankokböcker, utan den gör verkligen skäl för titeln. Recepten är oerhört läckra och inspirerande, och många av rätterna visas på underbara helsidesfoton! Dessutom presenteras varje kock lite närmare genom varsin intervju där de berättar om varför de blev vego, olika matminnen, sina drömmiddagar och mycket annat.

Boken kan beställas från Aslan distro för endast 140 kr + frakt.

Den enda invändning jag har mot boken är att jag själv inte blev ombedd att medverka, för en hel del av mina recept hade definitivt passat utmärkt i en bok med den titeln...
Eller vad sägs om risotto med tomatbuljong, bönor och örter, vitlöksfyllda zucchinibåtar med rostat matkorn, linssoppa med ugnsbakade citrusfrukter, rostad romanesco- och paprikasallad med bönor och lime, morots- och zucchinikaka med färska aprikoser och rosmarin, grönkålshummus, rostat brödpålägg på gulbetor, mandlar, äpple och timjan, min nyligen prisbelönta ugnsrostade pumpasoppa, knäckig jordgubbs- och rabarberpaj med balsamico och mandlar, banankaka med balsamicomarinerade frukter, choklad och peppar, bönsallad med rostade minitomater, grönkål och aprikoser, vitlöks- och örtrostad romanesco, pasta med svartkål, rostade tomater, mandlar och rucola, grönsakspaj med bönstanning, nektarin- och aprikospaj med mandlar, kakaobotten och kokostäcke, karamelliserade frukter med choklad, gräslök och rostad kokos, ithailiensk grönsakssoppa, vitlökspäron med nötter och selleri, eller bönpastej med apelsin och maskros?
För att bara nämna några av mina kulinariska skapelser...

måndag 30 november 2009

Snart vegomässa!!

På lördag 5/12 är det äntligen vegomässa i Stockholm igen! Programmet ser mycket spännande ut, med ett antal föredrag och uppträdanden, och givetvis kommer en mängd utställare sälja böcker, prylar och inte minst massvis med mat, choklad, glass och annat ätbart. Självklart kommer det också finnas en hel del smakprover...

Vi ses där!!


onsdag 25 november 2009

Ett liv som gris

Jag förmodar att de allra flesta av er känner till Djurrättsalliansens granskning av svenska grisfabriker som offentliggjordes igår. Så grova missförhållanden dokumenterades på fotografier och filmer att organisationen har polisanmält ca 90 av de 100 undersökta gårdarna.

Utdrag från Sveries radios intervju:
Ella Nilsson, vd på Svensk köttinformation, tror inte att konsumenterna kommer ändra sina vanor.
- Man glömmer fort och det här är en engångsgrej. Det får inte slå på hela produktionen på något sätt, säger Ella Nilsson.
Att man ser bilder på levande grisar som äter på en död gris, påverkar inte det Svenssons vanor att köpa julskinka exempelvis?
- Man kanske inte springer till butiken idag, men det är en månad kvar till julafton och då har man glömt detta.


Hon visar upp en enorm cynism, men tyvärr tror jag att hon har rätt. Människor är mästare på att förtränga och vägra ta in uppgifter som går emot deras egna åsikter eller sådant som utmanar deras egoism (det har vi ju sett otaliga gånger förut...). Så vi som vägrar acceptera djurplågeri måste göra vad vi kan för att påverka. Sprid kampanjen, länka till filmen! Ingen som äter julskinka i år ska kunna påstå att de inget visste om hur industrin ser ut!!

Djurrättsalliansen förtjänar en mycket stor eloge för sitt arbete!

http://www.ettlivsomgris.se/


lördag 21 november 2009

Rostade gulbetor och morötter med nötter, päron och timjan

De flesta rotfrukter smakar oerhört gott när de rostats i ugn, och frågan är om inte betor är de som allra mest lämpar sig för det tillagningssättet. De smakar fantastiskt sött och aromatiskt, och kompletteras fint av morötter. Gulbetor "blöder" inte när de skalats, som rödbetor gör, och därför passar de fint att rostas skurna i bitar.
Knapriga nötter och mjuka päron bidrar med kontrasterande konsistenser och smaker.

Rätten kan även serveras som sallad.

Gulbetor
Morötter
Olivolja
Flingsalt
Hasselnötter och/eller mandlar
Färsk timjan
Schalottenlökar
Fasta päron
Farinsocker

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala rotfrukterna och skär dem i ganska stora bitar. Lägg dem i en ugnsform och blanda med olja och salt. Rosta i ungefär 20 minuter. Blanda då ned nötter/mandlar och timjan och rosta ca 15 minuter till. Skiva schalottenlökarna och tärna päronen, och blanda ned dem i formen tillsammans med farinsocker. Rosta i ytterligare 5 minuter.
Servera med bulgur, matvete eller liknande.

lördag 31 oktober 2009

Banankaka med balsamicomarinerade frukter, choklad, peppar med mera...

För ett drygt år sedan skapade jag en banankaka med choklad och jordgubbar som blev en stor succé. Sedan dess har kakan för varje gång jag bakat den fått fler och fler ingredienser. Bland annat lade jag till nymald svartpeppar och sedan också likaledes nymalt havssalt!
Förra gången lade jag till pistaschmandlar och vindruvor och strax därpå kom jag på att jag ville prova att marinera frukterna i balsamvinäger innan de blandades ned i kaksmeten. Sagt och gjort, idag blev det dags för det.
Dagens version av kakan har nu ett tiotal olika smaksättningar! Det är väl nästan tveksamt om den längre kan kallas banankaka. Någon kanske har ett bättre namnförslag?

Det är förstås viktigt att använda choklad av hög kvalitet. Vanliga livsmedelsbutiker har ofta några bra sorter, men specialistbutiker har självklart betydligt större urval.
Ett knep för att enkelt kunna mosa bananerna riktigt slätt är att lägga dem i en djup tallrik tillsammans med en liten skvätt vatten och mosa med en gaffel.

15 blå vindruvor (helst kärnfria)
10-15 jordgubbar
1 msk balsamvinäger

2 msk kokosflingor
4,5 dl vetemjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
4 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl farinsocker
1,5 msk ljust muscovadosocker
½ tsk nymald svartpeppar
½ tsk nymalt havssalt
1 tsk mortlade kardemummakärnor
2 tsk riven färsk ingefära
Rivet skal från 1-2 lime
3 stora, väl mogna eller övermogna bananer
50 g mörk choklad av hög kvalitet
½ dl pistagemandlar

3 dl sojamjölk
1,5 dl rapsolja

Halvera druvorna (kärna ur dem om de inte är kärnfria) och grovhacka jordgubbarna. Lägg dem i en liten skål och blanda ned balsamicon. Låt marinera minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.
Värm en torr stekpanna på medelvärme och rosta kokosflingorna tills de får färg. Lägg dem att svalna på ett fat.
Sikta alla mjöler, bakpulver, sockersorter, salt och peppar i en stor bunke. Blanda ned kardemumma, ingefära, limezest och kokos. Mosa bananerna noga med en gaffel på ett fat. Blanda dem väl med det torra. Grovhacka chokladen och pistagemandlarna och vänd ned dem samt frukter och balsamico. Tillsätt slutligen mjölk och olja och blanda mycket noga. Häll upp smeten i en kakform och grädda ca 30 minuter.

söndag 25 oktober 2009

Het grönsakswok med bönor och kokosmjölk

Jag är förkyld, och det finns väl inget trevligare sätt att lindra det än att äta riktigt stark mat...?
Jag utgick från att jag ville använda thaichili och kokosmjölk, och så plockade jag ihop diverse grönsaker. Häromdagen kokade jag sojabönor, så jag slängde i några skedar sådana i woken.
Tomatpuré tillför mycket fin smak och färg till kokossåsen.
Färsk koriander är ju mycket vanligt i wokrätter, men jag har ingen sån hemma. Däremot odlar jag salvia, så jag hackade några sådana blad och strödde dem över dem tillagade maten.

Spiskumminfrön
Korianderfrön
Svartpepparkorn
Solroskärnor
Neutral olja, t ex raps
Röd lök
Morötter
Tomatpuré
Stjälkselleri
Vitlök
Purjolök
Gröna thaichili
Färsk ingefära
Romansallat
Gul paprika
Sojabönor
Kokosmjölk
Färsk salvia

Börja med att förbereda alla grönsaker. Skala och strimla rödlöken. Skiva morötter, purjolök och selleri. Skala och skiva vitlöken. Strimla romansallat och paprika. Finhacka chilin (kärna ur den om du vill ha mindre hetta). Riv ingefäran.
Hetta upp en wokpanna eller vid stekpanna utan olja på medelvärme. Rosta kryddorna tills de doftar starkt, häll då över dem i en mortel och krossa dem. Lägg solroskärnorna i pannan och rosta dem tills de får färg. Lägg dem åt sidan.
Häll olja i pannan och höj värmen lite. Lägg i lök, morötter och tomatpuré och stek under omrörning någon minut. Blanda ned selleri, purjo, vitlök, chili och ingefära och stek under ständig omrörning ett par minuter till. Lägg i sallat, paprika, bönor och mortlade kryddor, och häll efter någon minut i kokosmjölken. Sänk värmen och låt det hela puttra 5 minuter. Servera med ris eller annat spannmål och strö över solroskärnor och strimlad salvia.

fredag 16 oktober 2009

Biofood-tävling

Det är ytterst sällan jag bryr mig om någon av alla dessa tävlingar och utlottningar som ständigt dyker upp i olika bloggar, men nu har Kiviks Lilla Råa en utlottning som är högst intressant. Priset är 5 produkter från Biofood, bl a agavesirap och kokosolja.

Ta en titt här!

torsdag 8 oktober 2009

Den vackraste tomatsalladen någonsin


Innan höstens nattkyla anlände skördade jag alla tomater som fanns kvar på mina plantor, och lade dem inomhus för att mogna. Jag hade 12 olika sorter, så det blev mycket vackert med 100-tals tomater i olika storlekar, former och färger, allt från en knapp centimeter små till bjässar på en dryg decimeter i diameter, och från den vanliga klarröda färgen och djupt mörkröda till gula, orangea och de gröna tomater som syns på bilden (de är gröngula när de är mogna). Jag hade även makalöst vackra körsbärstomater i en mörkt brunröd nyans med ljusare röd marmorering, men de är slut nu...
Det allra mest självklara att göra av så många sorters tomater är förstås en tomatsallad! Idag använde jag sju olika sorter som jag skar i tunna skivor och blandade med likaledes hemodlad ruccola, salladslök, basilika och citrontimjan, samt skalade och tunt skivade vita päron, finstrimlad romansallat och en vinägrett.

(Bilden gör definitivt inte färgerna rättvisa, men ni får en liten aning om hur fint det ser ut).

torsdag 1 oktober 2009

Soppa på tre kålsorter

Häromdagen var jag inbjuden på middag hos några bekanta, och inte helt förvånande blev det min uppgift att tillaga själva maten. Då improviserade jag fram den här soppan. Det blev nästan fem liter soppa, för fyra personer, men efter en timme och ett antal portioner vardera var soppan plötsligt slut... Bättre betyg går väl knappast att få!
Olika kålsorter passar ofta mycket bra tillsammans, här valde jag att använda tre stycken. Lime tog jag med som en lite udda smaksättning och valde att endast använda en frukt så att smaken bara skymtade i bakgrunden.

Olivolja
Gul lök
Potatisar
Vitlök
Färsk grönkål
Blomkål
Broccoli
Zucchini
Grönsaksbuljong
Timjan, helst färsk men torkad går också bra
Matlagningsgrädde
Salt
Limezest och saft

Värm oljan på medelvärme i en stor gryta. Strimla löken tunt och låt den mjukna i oljan. Skiva potatisar och vitlök tunt. Skär loss grönkålsbladen från stjälkarna och bladen (om de är fina) från blomkålen. Skiva även grönkålsstjälkar och blomkålsblad och lägg dem i grytan tillsammans med potatis och vitlök. Fräs några minuter till under omrörning. Strimla grönkålsbladen, dela blomkål och broccoli i buketter och tärna zucchinin. Lägg alltihop i grytan och häll i buljongen. Tillsätt även timjan nu om den är torkad. Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan med stavmixer, gärna grovt så det finns några bitar kvar. Tillsätt grädde och färsk timjan och smaka av med salt och lime.

lördag 19 september 2009

Purjolökspesto

Här är ytterligare en pestoinspirerad grön sås. Jag har ett överflöd av purjolök hemma just nu så jag passade på att använda en av dem till den här såsen. Den smaksattes med vitlök, färsk salvia och citron och gjordes tjockare genom att bönor tillsattes i mixningen.
Purjo kan ju smaka ganska starkt, så ångkoka den längre tid för att få en mildare smak eller kortare tid för att få mer sting.

Till en stor portion använde jag:
1 medelstor purjolök
2 vitlöksklyftor
8 stora blad färsk salvia
½ dl kokta små vita bönor
Zest från en hel citron
Salt
Olivolja

Skölj och strimla purjon och ångkoka den. Lägg alltsammans i en matberedare och mixa tills såsen är hyfsat slät. Tillsätt mer olja för att få en lösare konsistens.

onsdag 2 september 2009

Pesto på blandade gröna blad

Häromdagen köpte jag såväl nyskördade morötter som rödbetor med stora knippor blast. Jag tycker om att använda blasten i olika maträtter, och idag blev det en pastasås. Inspirationen kom förstås från pesto, men jag lät blasten spela huvudrollen och använde basilika och salvia endast i en liten mängd. Istället för pinjenötter valde jag mandlar, som jag rostade för att förstärka smaken. Jag ville konstrastera dessa smaker med något syrligt och fruktigt, och lade därför till citronzest och ett litet syrligt äpple i såsen.
Blasten bör tillagas, och jag föredrar oftast att ångkoka den ett par minuter.
Pesto tillreds ju allra bäst genom att stöta ingredienserna i en stor mortel, men det går även bra att köra dem i matberedare.

Mandlar
Blast från morötter och rödbetor
Vitlök
Syrligt äpple
Salvia
Basilika genovese
Citronzest
Salt
Olivolja

Sätt ugnen på 180 grader. Grovhacka mandlarna, lägg dem på ett ugnssäkert fat och rosta dem i ca 7 minuter, eller rosta dem i en torr stekpanna på spisen.
Skölj och grovhacka blasten och ångkoka den några minuter.
Hacka vitlök och äpple. Stöt samtliga ingredienser (med bara en liten skvätt olja) i en stor mortel, eller mixa i matberedare. Späd ut med mer olja till önskad konsistens.

lördag 29 augusti 2009

Pasta med svartkål, rostade tomater, mandlar och ruccola

Fler och fler tomatsorter i min odling har nu mogna frukter, hittills främst de små sorterna. I den här rätten använde jag inte mindre än tre olika slags körsbärstomater samt pyttesmå ampeltomater som bara är ca en cm stora.
Eftersom jag lyckats få tag på lite svartkål och dessutom har underbar ruccola och basilika i odlingen blev jag självklart inspirerad av italienska smaker, och komponerade den här rätten. Och (vilket börjar bli en smått utsliten fras i den här bloggen...) den blev något av det godaste jag har ätit!
Svartkålen kan ersättas med färsk grönkål.

2 portioner

400 g Körsbärstomater
Olivolja
Flingsalt
1 dl mandlar
400 g svartkål
300 g pasta, t ex fusilli
50 g rucola
Finrivet skal från ½ citron
Färsk basilika, gärna med blommor
Svartpeppar
Flingsalt


Värm ugnen till 180 grader.
Halvera tomaterna och lägg dem med snittsidan nedåt i en ugnssäker form. Droppa över lite olja och strö på lite flingsalt. Lägg mandlarna i en annan form och sätt in båda i ugnen. Ta ut mandlarna efter ca 10 minuter och grovhacka dem. Låt tomaterna stå kvar en stund till tills de blir rynkiga och börjar sjunka ihop lite.
Skölj under tiden kålbladen, grovstrimla och ångkoka dem i 10-15 minuter tills de mjuknat. Koka pastan samtidigt. Skölj rucolan noga och strimla den om bladen är stora. Blanda alla grönsaker (och oljan från tomaterna) med mandlar, citronskal, riven basilika, peppar och eventuellt lite mer salt och olja. Blanda sedan allt med pastan.

fredag 21 augusti 2009

Grön bönsallad med hasselnötter, tomater och rostad paprika

Det här är en helt fantastisk sallad! En perfekt blandning av mjuka grönsaker och knapriga nötter, syrliga och rostade smaker, och med ljuvliga basilikablommor!
I min odling skördade jag söta små tomater av flera olika sorter, samt sparrissallat och blommor från kanelbasilika. Nötterna och bönorna är en underbar kombination, och de övriga ingredienserna gör den ännu bättre!

Röd och eller orange paprika
Haricots verts
Hasselnötter
Små tomater
Kallpressad rapsolja
Citronzest (finrivet citronskal)
Salt
Svartpeppar
Basilika (helst blommor, men annars går blad bra. Kanelbasilika passar utmärkt!)
Sparrissallat

Rosta och skala paprikorna och skär dem i bitar. Ångkoka bönorna så de blir al dente men inte för mjuka. Rosta nötterna i en torr stekpanna och grovhacka dem. Halvera tomaterna.
Blanda olja, citronzest och lite salt och nymald peppar, och blanda dressingen med salladen (inklusive strimlade basilikablad om sådana används) i en skål. Låt marinera en stund. Blanda vid servering ned rivna sallatsblad och strö över basilikablommorna.

torsdag 6 augusti 2009

Vaxbönsallad

På restaurangen använder vi oftast väl beprövade recept, men efterhand får jag mer utrymme för mina egna idéer. Häromdagen fick vi några kilo vaxbönor, och jag ville tveklöst skapa en sallad av dem. Vaxbönor har en ganska lågmäld smak så de gör sig bäst som huvudingrediens, utan många andra smaker att konkurrera med. Den här salladen gjorde jag helt på impuls, och den blev fantastiskt god!
Jag använde ganska mycket citron och dill, så de märks tydligt, men utan att dominera. Använd gärna lite finrivet citronskal för att förstärka citronsmaken utan att öka vätskemängden. Vitlöken lät jag vara bara en svag antydan i bakgrunden (vilket i det här fallet innebar fem klyftor till ett par kilo bönor...) Färsk vitlök passar nog bättre än torkad.

Vaxbönor
Olivolja
Salt
Nypressad citronsaft + skal
Vitlök
Färsk dill

Skölj och ansa bönorna och ångkoka dem tills de är al dente, men låt dem absolut inte bli alltför mjuka!
Blanda ihop olja, salt och citronsaft/skal och pressa ned vitlök. Hacka dillen och blanda allting i en skål. Låt stå svalt och marinera en stund innan servering.

Kökspraktik

Nejdå, jag har inte lagt ned bloggen. Avsaknaden av nya recept beror helt enkelt på att jag under den senaste månaden sällan har lagat mat. Hemma, vill säga. För lagar mat, det gör jag hela dagarna. Jag praktiserar nämligen som kock på en vegetarisk restaurang! Jag äter förstås lunch på restaurangen och eftersom vi har så många goda rätter brukar jag vanligtvis bli proppmätt, vilket ofta resulterar i att jag inte är hungrig på kvällen och därmed endast äter något lätt eller inget alls till middag. Och därav blir det alltså inte nya recept särskilt ofta...

tisdag 14 juli 2009

Morots- och zucchinikaka med aprikoser och rosmarin

Nyligen lagade jag en utmärkt pastarätt som var baserad på morot, zucchini, färska aprikoser och rosmarin. Här kommer efterföljaren i form av en dessert skapad kring samma råvaror (förutom pastan då...). Morotskaka har väl de flesta ätit, men zucchinikaka är inte lika vanligt. Här har jag gjort en kombination, smaksatt den med färsk rosmarin och citron och proppat kakan full med färska aprikoser. Det blir en saftig och kompakt kaka med ljuvlig sötma från frukterna och en fin ton av rosmarin i bakgrunden.

4 dl vetemjöl
1 dl dinkelsikt
1 dl grahamsmjöl
1 dl råsocker
3 tsk bakpulver
3 medelstora morötter
1/3 medelstor zucchini
25 blad färsk rosmarin
½ msk nypressad citronsaft
1½ dl varmpressad rapsolja
3 dl sojamjölk
8 färska aprikoser

Värm ugnen till 200 grader.
Blanda ihop mjöler, socker och bakpulver i en bunke. Finriv morötter och zucchini och finhacka rosmarin och vänd ned dem i det torra. Häll i citron, olja och mjölk och rör noga ihop till en smet.
Skölj och kärna ur aprikoserna, grovhacka dem och vänd ned dem i smeten. Häll den i en springform och grädda kakan ca 35 minuter.

söndag 5 juli 2009

Nektarin- och aprikospaj med mandlar, kakaobotten och kokostäcke

Jag har ett överflöd av frukter hemma, och eftersom pajer uppenbarligen är ett av mina favoritsätt att tillreda dem på följer här ytterligare en sådan.
Pajskalet smaksatte jag med kakao, men bara en liten mängd så att det blir en av pajens många smaker, snarare än att dominera.
Frukterna fick smak av kanel och vanilj, och täcktes av ett lock av pajdeg blandad med kokos.

30 mandlar
5 dl vetemjöl
2 dl dinkelsikt
1 dl grahamsmjöl
1 krm salt
1 dl råsocker
1½ dl neutral rapsolja
1 ½ dl iskallt vatten
2 msk kakao
5 msk kokosflingor

Fyllning:
2 nektariner

5 färska aprikoser
3 msk farinsocker
1 tsk vaniljpulver
2 tsk mald kanel

Värm ugnen till 175 grader. Lägg mandlarna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i ca 5 minuter. Häll över dem på ett annat fat och låt dem svalna.
Blanda mjöler, salt och råsocker i en bunke. Tillsätt olja och vatten och blanda ihop till en deg. Lägg 1/3 av degen åt sidan. Sikta ned kakao över de övriga 2/3 och arbeta in den med händerna. Det gör inget om den inte fördelas i hela degen, då blir den vackert marmorerad. Tryck ut kakaodegen i botten och längs sidorna i en hög pajform och förgrädda den ca 10 minuter.
Arbeta in kokosflingorna i den återstående tredjedelen av degen.
Skölj, halvera och kärna ur frukterna och skär dem i tunna klyftor. Blanda farinsocker, vanilj och kanel i en skål, lägg i frukterna och blanda väl.
Hacka mandlarna grovt.
Ta ut pajformen ur ugnen. Fördela fruktklyftorna i den, strö över mandlarna och täck det hela med kokosdegen.
Grädda pajen ca 25 minuter.

lördag 4 juli 2009

Pasta med morot, aprikos och rosmarin

Jag använder ju mer än gärna frukter i min matlagning. Torkade aprikoser förekommer ofta, men även färska aprikoser är riktigt läckra i maträtter. De passar utmärkt tillsammans med morot och rosmarin, och jag lade till solroskärnor för att få knaprighet och nötig smak. Det hela avrundades med en aning citron.
Mängderna räcker till en stor portion.

Pasta
Solroskärnor
Olivolja
1 medelstor morot
7-8 cm zucchini
12 rosmarinblad
1 tsk råsocker
Salt
Svartpeppar
3 färska aprikoser
1 tsk färsk citronsaft

Koka pastan. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått färg. Häll över dem på ett fat och ställ den åt sidan.
Värm oljan på medelsvag värme i en kastrull. Riv morot och zucchini fint och finhacka rosmarin. Lägg det i kastrullen och smaksätt med råsocker och en liten aning salt och peppar. Låt det steka några minuter. Skölj, halvera och kärna ut aprikoserna och skär dem i tunna klyftor. Tillsätt dem till grönsakerna och stek tills fruktbitarna mjuknat något. Rör om några gånger under tiden. Smaka av med citronsaft och servera med pastan och solroskärnorna.

måndag 29 juni 2009

Jordgubbs- och sellerikompott

Här är ytterligare ett exempel på en rätt baserad på min känsla för vilka ingredienser som borde passa bra ihop, och som vanligt hade jag rätt. Åtminstone tycker jag det, men det är ganska sannolikt att inte alla andra skulle hålla med om att selleri och jordgubbar är en perfekt kombination... Jag kompletterade dem med ingredienser som passar bra ihop med de båda huvudfigurerna, och jag är väldigt nöjd med resultatet.
Kryddningen blev ganska subtil, men inte omärklig, och sellerin är fortfarande lite knaprig.
Använd helst smala, gröna selleristjälkar. Sådana som är svaga i färgen är det ofta även i smaken.

Receptet räcker till en portion, serverad till exempelvis kaka. Jag åt den tillsammans med en nybakad plommonkaka. Men jag kan tänka mig att kompotten även är god till vissa varmrätter.

1 selleristjälk med blad

10 jordgubbar

4 blad kanelbasilika

2 msk strösocker

3 tsk farinsocker

Färsk finriven ingefära

Svartpeppar


Lägg selleribladen åt sidan så länge och hacka stjälken ytterst fint. Lägg den i en liten kastrull, häll på någon matsked vatten och låt sjuda några minuter. Skiva bären och hacka selleri- och basilikablad fint. Lägg i dessa samt övriga ingredienser och låt sjuda tills vätskan reducerats och det hela kokat ihop till en kompott.

onsdag 24 juni 2009

Grön blomkåls- och pastasallad med citron

Jag älskar när mat är färgglad, och vid den här tiden på året är det förstås mer regel än undantag i min matlagning. Grunden i den här salladen är pasta och blomkål, men de får sällskap av en lång rad lysande gröna grönsaker och örter. Det hela avrundas med en citrondressing.
Jag tycker om att använda även bladen på blomkålen. De grova bladnerverna måste tillagas men de tunna bladen går att äta råa.

Kort pasta, t ex fusilli
Blomkål
Bladselleri
Salladslök
Zucchini
Dill
Gräslök
Olivolja
Citron
Salt

Koka pastan, och tillaga grönsakerna under tiden.
Skär loss blomkålsbladen och dela kålen i buketter. Skär loss de tunna bladen från bladnerverna. Skiva bladnerverna och ångkoka dem och buketterna. Skär loss selleribladen från stjälkarna, skiva de sistnämnda och lägg till dem till ångkokningen när kålen är näst intill klar, så att sellerin mjuknar en liten aning men behåller sin krispighet. Låt de ångade grönsakerna och pastan rinna av och lägg dem sedan i en skål. Skiva salladslöken och riv zucchinin (gärna i långa strimlor genom att hålla den diagonalt mot rivjärnet). Strimla blomkålsbladen och hacka selleriblad, dill och gräslök, och lägg alltihop i skålen.
Rör ihop en dressing på olivolja, citronsaft och salt och blanda den med salladen. Riv gärna i citronzest för att öka citronsmaken. Låt stå övertäckt några timmar före servering.

måndag 22 juni 2009

Chili- och balsamicomarinerad fruktsallad

Råa frukter är gott, men tillsammans med kryddor blir det ofta ännu bättre. En av mina favoritkombinationer är jordgubbar, balsamvinäger och basilika, och det fick utgöra grunden i den här salladen. Ingefära, svartpeppar och chili är andra kryddor som passar fint med jordgubbar, så de fick också vara med. Det är dock viktigt att hålla nere kryddningen så att den inte tar över och dränker fruktsmakerna, den ska snarare vara ett komplement till dem.
Här använde jag både kanelbasilika och rödbladig basilika, men andra sorter kan säkert också passa fint. Chili finns det ju ett otal sorter av, använder du färsk så ta gärna en fruktig, ganska mild sort.
Använd gärna vit balsamico, eftersom den mörka färgar av sig på frukterna.

Honungsmelon
Jordgubbar
Torkade ekologiska aprikoser
Solroskärnor
Färsk basilika
Färsk ingefära
Färsk eller mald chili
Balsamvinäger
Salt
Svartpeppar

Klyv och kärna ur melonen och gröp ur fruktköttet. Ansa och skiva jordgubbarna och strimla aprikoserna. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Strimla basilikabladen och riv ingefäran fint. Använder du färsk chili så klyv, kärna ur och strimla den tunt. Lägg allt detta i en skål och blanda med balsamico, eventuellt mald chili och en liten aning salt och peppar. Täck över skålen och låt den stå i rumstemperatur några timmar innan servering.

torsdag 18 juni 2009

Knäckig jordgubbs- och rabarberpaj med balsamico och mandlar

Häromveckan gjorde jag en underbar rabarberpaj, och eftersom jag nu hade en del rabarber hemma igen tänkte jag prova att göra en ny variant av den. Det blev dock så stor förändring att det snarare blev en helt ny sorts paj än en modifikation. Rabarber och jordgubbar är en utmärkt kombination, och eftersom jag skaffade jordgubbar igår använde jag förstås några av dem. Ett av mina favoritsätt att servera jordgubbar är att skiva dem och marinera i balsamvinäger, svartpeppar, riven ingefära och färsk basilika. Så idag kombinerade jag helt enkelt det med rabarberpajen! (Basilikan hoppade jag dock över, men det hade säkert varit gott...)

Jag gjorde en likadan pajdeg som förra gången, och tillagade rabarbern på samma sätt. Sedan blandade jag dem med bären och marinaden och lät det småkoka lite till så att spadet blev nästan sirapsliknande.

5-6 jordgubbar
½ msk balsamico
Nypressad citronsaft
En aning nymald svartpeppar
Finriven ingefära

1 tsk vaniljpulver
40 mandlar

2 långa rabarberstjälkar eller fler kortare
½ dl strösocker
3 msk ljust muscovadosocker
4 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
2 dl dinkelsikt
1 dl råsocker
2 msk farinsocker
1 krm salt
2 kokta kalla mjöliga potatisar
1½ dl neutral olja
1 dl iskallt vatten

Ansa och skiva jordgubbarna och lägg dem i en liten skål. Blanda dem med balsamico, citronsaft, peppar, ingefära och vaniljpulver. Låt marinera minst en timme.
Värm ugnen till 180 grader. Lägg mandlarna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i 8-10 minuter. Låt dem svalna och hacka dem grovt.
Skala under tiden rabarbern och skär stjälkarna i bitar. Lägg dem i en vid kastrull eller stekpanna tillsammans med strö- och farinsocker på en platta på medelvärme. Lägg på lock och rör om då och då tills bitarna är mjuka och rabarbersaften och sockret bildat ett spad. Blanda ned jordgubbarna och deras marinad och låt puttra några minuter till så att spadet tjocknar lite. Flytta kastrullen från värmen och låt svalna.
Blanda mjöler, socker, hackade mandlar och salt i en bunke. Mosa potatisarna väl och blanda ned dem samt oljan. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till en deg. Tryck ut drygt hälften av den i en springform eller annan form med höga kanter och förgrädda pajskalet 10 minuter. Ta ut det, lägg i rabarberfyllningen (med spadet) och strö den återstående degen som smulor över den. Grädda pajen i ca 25 minuter.

torsdag 11 juni 2009

Potatissallad med mangold och tomater

Det här känns som en riktigt somrig sallad, och ännu bättre kommer den säkert bli när den lagas på färskpotatis och mina egenskördade tomater och örter...

Fast potatis, gärna färsk
Röd lök
Vitlök
Mangold
Tomater, gärna i flera färger och storlekar
Färsk basilika och timjan
Kallpressad rapsolja eller olivolja
Rödvinsvinäger
Salt
Svartpeppar

Koka potatisarna, låt dem svalna och skär dem i bitar.
Strimla löken och fräs dem i olja på medelvärme. Tillsätt finhackad vitlök efter några minuter. Fräs tills löken mjuknat något.
Skär loss mangoldbladen från stjälkarna och lägg bladen åt sidan så länge. Skiva stjälkarna och ångkoka dem ett par minuter. Skölj och strimla bladen och tillsätt dem. Låt dem ångas en minut och låt dem sedan rinna av. Skär tomaterna i klyftor eller skivor, beroende på storlek. Lägg alltsammans samt örterna i en stor skål. Rör ihop vinägretten och blanda försiktigt ned den i salladen. Låt stå en stund innan servering.

måndag 8 juni 2009

Rabarberpaj med rostade mandlar

Häromdagen fick jag en bunt nyskördad rabarber av en bekant, och det var de längsta rabarberstjälkar jag har sett, närmare 80 cm! Därför behövde jag bara 2 stjälkar till denna paj, och det blev ändå mer än jag väntat mig.
De knapriga rostade mandlarna i pajdegen ger en utmärkt kontrast till rabarberns syrlighet och mjuka konsistens. Mosad potatis använder jag ibland i degen till matpajer (t ex min grönsakspaj med bönstanning), men det går även fint att använda den i dessertpajer, inte minst till rabarber.
Sockret i pajdegen karamelliseras så att den blir riktigt knäckig och knaprig, vilket jag tycker är helt underbart!
Andra smaksättare till rabarbern går att använda, t ex kardemumma, lime eller vanilj, men idag valde jag ingefära, kanel och citron.

40 mandlar
2 långa rabarberstjälkar eller fler kortare
½ dl strösocker
2 msk farinsocker
Färsk citronsaft
Riven ingefära
Mald kanel
4 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
2 dl dinkelsikt
1 dl råsocker
2 msk farinsocker
1 krm salt
2 kokta kalla mjöliga potatisar
1½ dl neutral olja
1 dl iskallt vatten

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg mandlarna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i 8-10 minuter. Låt dem svalna och hacka dem grovt.
Skala under tiden rabarbern och skär stjälkarna i bitar. Lägg dem i en vid kastrull eller stekpanna tillsammans med strö- och farinsocker på en platta på medelvärme. Lägg på lock och rör om då och då tills bitarna är mjuka och rabarbersaften och sockret bildat ett spad. Smaksätt med kanel, ingefära och citron.
Blanda mjöler, socker, hackade mandlar och salt i en bunke. Mosa potatisarna väl och blanda ned dem samt oljan. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till den deg. Tryck ut drygt hälften av den i en ringform eller annan form med höga kanter och förgrädda pajskalet 10 minuter. Ta ut det, lägg i rabarberfyllningen (med spadet) och strö den återstående degen som smulor över den. Grädda pajen i ca 25 minuter.

måndag 1 juni 2009

Het tomatsås med potatisredning och persilja

Sedan en vecka tillbaka är jag dunderförkyld och försöker bekämpa det genom att äta starka kryddor, och inte minst rå vitlök i mängder. Förutom att jag blandad ned finhackad rå vitlök i de flesta rätter jag ätit har jag även knaprat i mig en hel del hela klyftor... Starkt förvisso, men ändå ganska gott!
Igår var det så dags att laga en tomatsås, som ju är ett utmärkt sätt att äta såväl vitlök och chili, och eftersom jag hade några kokta potatisar i kylen fick jag för mig att använda en av dem som redning i såsen. Resultatet blev en av de läckraste tomatsåser jag har ätit, mycket krämig och smakrik!
Det är viktigt att tomaterna får sjuda länge. Jag använde både större tomater och körsbärstomater.

Färska tomater, gärna i flera olika storlekar
Vitlök
Salladslökar eller knipplökar
Kokt kall potatis av mjölig sort
Olivolja
Cayennepeppar
Salt
Svartpeppar
Strösocker
Färsk persilja

Tärna tomaterna, lägg dem i en kastrull och koka upp. Sänk till låg värme och låt dem sjuda länge, tills de är sönderkokta och såsiga. Finhacka vitlöken. Skär bort blasten på löken och lägg den åt sidan så länge, skiva själva lökarna. Mosa potatis tillsammans med olivolja. Tillsätt allt detta samt cayenne, salt, peppar och en aning socker till såsen och sjud tills den tjocknat. Servera såsen med pasta, överströdd med strimlad lökblast och hackad persilja.

fredag 15 maj 2009

Pasta med sauterad spenat och ugnsbakade cocktailtomater

Detta en är oerhört enkel rätt att tillaga och den blir fantastiskt god! Spenat och tomat är en briljant kombination, och särskilt med små söta tomater och färsk späd spenat. De bör förstås serveras med pasta!
Använd inte för små tomater, de ska gärna vara ca 4 cm i diameter, annars blir de alltför mosiga i ugnen.

Stora cocktailtomater
Kallpressad rapsolja
Den vita delen av en späd purjolök
Vitlök
Späd färsk spenat
Salt
Svartpeppar
Strösocker

Sätt ugnen på 160 grader. Lägg de hela tomaterna i en form och baka dem i ca 15-20 minuter. De ska inte bli mosiga utan fortfarande hålla ihop hyfsat bra.
Värm under tiden olja på ganska låg värme i en kastrull eller stekpanna. Skiva purjo och vitlök och fräs dem i oljan några minuter. Skölj under tiden spenaten noga och låt den rinna av. Lägg den i oljan och sautera under lock till spenaten börjar mjukna men fortfarande har lite tuggmotstånd. Skär upp de varma tomaterna och blanda dem och tomatsaften med spenaten. Smaksätt med salt, peppar och en liten aning socker. Servera med pasta.

torsdag 7 maj 2009

Bönpastej med apelsin och maskros

Så är maskrosmaten tillbaka igen...
Det var dags att hitta på ett nytt brödpålägg och med tanke på att maskrosblad är det jag ätit allra oftast på sistone ville jag förstås prova att använda dem. Pastejen baserades på bönor och istället för vatten eller kokspad använde jag nypressad apelsinsaft som vätska. Det blev alldeles utmärkt! Bra konsistens och en fin smak som trivs bra tillsammans med bönorna. Rosmarin går mycket bra ihop med såväl bönor som apelsin så därför kryddade jag med det.

Kokta kidney- och/eller pintobönor
Maskrosblad
Vitlök
Nypressad apelsinsaft
Rosmarin
Salt
Svartpeppar

Kör bönorna till en grov puré i en matberedare. Skölj bladen, låt dem rinna av och hacka dem grovt. Blanda ned bladen samt grovt hackad vitlök och mixa igen. Tillsätt apelsinsaft och kryddor och mixa till en slätare pastej.

onsdag 6 maj 2009

Linssoppa med ugnsbakade citrusfrukter

Det här är ett experiment som blev mycket lyckat, och resultatet av ugnsbakningen blev precis som jag hoppades att frukterna blev mildare, sötare och väldigt aromatiska! Soppan smaksattes med kryddor som passar utmärkt ihop med apelsin, och det blev en lite indisk känsla över det hela, fast utan heta kryddor.
Det går lika bra att mixa soppan slät som att låta bli, eftersom grönsakerna är rivna blir det knappast några bitar ändå.

2 apelsiner
1 lime
Neutral olja
2 små gula lökar eller en stor
2 vitlöksklyftor
1-2 mjöliga potatisar
2 små morötter
½ zucchini
Färsk ingefära
2 ½ dl röda linser
2 gröna kardemummakapslar
½ tsk hel spiskummin
1 krm hel koriander
Några hela svartpepparkorn
Salt

Värm ugnen till 150 grader.

Halvera frukterna, lägg dem med snittytan nedåt i ett ugnssäker form och baka dem i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut limen och låt eventuellt apelsinerna bakas en liten stund till. Låt frukterna svalna.
Finhacka löken och fräs den i oljan på ganska svag värme i några minuter. Tillsätt finhackad vitlök och grovriven potatis och fräs någon minut till. Finriv morötter, zucchini och ingefära och tillsätt dem. Blanda ned linser efter ytterligare en minut, häll på vatten och koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda tills linserna är klara.
Rosta under tiden de hela kryddorna i en torr stekpanna tills de doftar starkt. Mortla dem, plocka bort kardemummaskalen och blanda ned kryddorna i soppan.
Pressa ut fruktsaften genom en sil ned i en skål (så det är lätt att ta bort eventuella kärnor) och rör ned den i soppan när linserna är kokta och potatisen mer eller mindre upplöst. Sjud några minuter till, smaka av med salt och servera.

måndag 4 maj 2009

Lök- och maskrospaj

Den gångna veckans genomgående tema fortsätter. Maskrosblad är som sagt oerhört användbara och passar fint i pajer. Här kombinerade jag dem med sauterad gul lök och vitlök samt bönor.
Bladens smak efter tillagning påminde om mangold.

Pajdeg:
2 dl dinkelsikt
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl neutral olja
3-4 msk kallt vatten

Fyllning:
Olivolja
3-4 gula lökar
Maskrosblad
Vitlök
Kokta svarta bönor
Salt
Svartpeppar

Värm ugnen till 180 grader.
Blanda mjölerna med saltet. Tillsätt olja och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en form (jag använder en som är 28 cm i diameter) och förgrädda pajskalet i 15 minuter.

Värm under tiden olivolja i en stor panna på medelsvag värme. Strimla lökarna och sautera dem tills de börjar mjukna. Skölj maskrosbladen noga, låt dem rinna av och grovhacka dem. Skiva vitlöksklyftorna. Blanda ned vitlöken i pannan, samt en näve blad åt gången så att de snabbt mjuknar och minskar i volym.
Mosa bönorna slarvigt och vänd ned dem i fyllningen. Salta och peppra.
Ta ut pajskalet, lägg i fyllningen och grädda i ca 30 minuter.

lördag 2 maj 2009

Maskroswok

Jag fortsätter äta ogräs. Wok är ytterligare ett utmärkt sätt att tillaga lite grövre maskrosblad. Plocka rejält med blad som inte växt nära en trafikerad väg.
Ingredienserna går naturligtvis att variera, det här är de jag tog just idag.

Maskrosblad
Gul lök
Vitlök
Färsk ingefära
Morot
Zucchini
Solrosolja
Lime
Salt
Svartpeppar
Sesamfrön

Skölj maskrosbladen väl, låt dem rinna av och hacka dem grovt. Strimla löken, skiva vitlöken, riv ingefäran. Hyvla morot och zucchini i tunna strimlor med hjälp av en potatisskalare.

Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna. Lägg i löken och stek under omrörning någon minut. Tillsätt vitlök och ingefära, och 30 sekunder senare morot, zucchini och maskrosblad. Stek under konstant omrörning ett par minuter och pressa sedan ned limesaft. Salta och peppra.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme under omrörning tills de fått färg.
Servera woken med ris, bulgur eller annat spannmål och strö över sesamfröna.

fredag 1 maj 2009

Sesammarinerad maskrossallad

En av vårens tidigaste godsaker är nog också en av de mest underskattade. Den är gratis, nyttig och god och finns praktiskt taget överallt: maskrosen! Se till att ta riktigt späda blad, då behöver de inte ens tillagas. Lite större blad smakar utmärkt sauterade med vitlök i olivolja. De kan också ångkokas, vilket jag gjorde idag.
Ta riktigt många blad, för de krymper rejält vid tillagning!

Maskrosblad
Kallpressad rapsolja
Ev en skvätt rostad sesamolja
Äppelcidervinäger
Salt
Svartpeppar
Sött paprikapulver
Eventuellt vitlök
 
Sesamfrön

Skölj bladen noga och ångkoka dem ett par minuter så de mjuknar. Låt dem rinna av väl och lägg dem i en skål.
Blanda olja, vinäger och kryddor och häll det över bladen. Finhacka vitlöken om den används och tillsätt den. Värm upp en torr stekpanna på medelhög värme och rosta sesamfröna kraftigt. Var nog med att de inte bränns vid. Blanda fröna med bladen och låt stå en stund innan servering.

torsdag 23 april 2009

Karamelliserad äppelkaka med mandlar, kokos och apelsin

Något jag uppenbarligen har svårt för är att begränsa mina rätter till att fokusera enbart på en huvudingrediens, jag lägger alltid till några smaker som passar in. Det är tydligt i de flesta av mina matrecept men även i desserter, exempelvis innehåller min banankaka såväl bär som choklad och kryddor, och den utökades dessutom efter hand. Äppelpajen jag komponerade i höstas följer samma mönster.
Och så blev det även idag när jag improviserade fram denna äppelkaka.
Jag karamelliserade äpplena tillsammans med rostade mandlar, och kakan smaksattes också med rostad kokos och fick en svag ton av apelsin i bakgrunden.
Fantastiskt gott!!

30 mandlar
3 msk farinsocker
3 syrliga äpplen
4 msk kokosflingor
2 dl grahamsmjöl
2 dl dinkelsikt
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
2 tsk vaniljsocker
1 msk ljust muscovadosocker
1 dl råsocker
1 stor ekologisk apelsin
1½ dl neutral olja
1 dl sojamjölk

Värm ugnen till 175 grader.
Lägg mandlarna i en form och rosta dem i ca 10 minuter. Låt dem svalna och grovhacka dem sedan.
Smält under tiden farinsockret i en stor stekpanna på medelvärme. Skala, kärna ur och skiva äpplena och karamellisera dem och mandlarna i sockret.
Rosta kokosen i en torr stekpanna och lägg den i en skål.
Sikta alla torra ingredienser ned i skålen och blanda dem. Pressa ned apelsinsaften och finriv halva skalet om du vill ha mer framträdande apelsinsmak. Tillsätt olja och mjölk och blanda väl.
Häll smeten i en form och tryck ned äppel- och mandelblandningen i smeten.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

tisdag 21 april 2009

Potatis- och sellerisallad med äpple och bönor

När jag lagade gårdagens grönsakspaj passade jag förstås på att koka några extra potatisar, det är alltid praktiskt att ha i kylen. Och purjolök har jag fortfarande gott om. När jag var och handlade idag köpte jag först syrliga äpplen (Granny smith) och sedan gick jag till torghandlaren och hittade stora stjälkselleri med massvis med blad. Under promenaden hem påminde jag mig om potatisarna och purjon och insåg att jag just bestämt vad jag skulle äta till middag... Dessa fyra råvaror blir tillsammans en utmärkt sallad! Dessutom fick de sällskap av vita bönor och en tomatvinägrett, och (självklart, potatis ingår ju...) rostade kumminfrön.
Det går att använda äpple, selleri och purjolök råa, eller fräsa dem i olivolja för att få dem lite mjukare. Dock tycker jag att deras krispighet är en bra kontrast mot de mjuka potatisarna och bönorna så de bör inte bli alltför mjuka.

Vinägrett:
Olivolja eller kallpressad rapsolja
Äppelcidervinäger
Salt
Svartpeppar
Tomatpuré

Stjälkselleri (helst med blad)
Purjolök (den vita och ljusgröna delen)
Syrliga äpplen
Kokta potatisar
Kokta små vita bönor
Kumminfrön

Rör ihop vinägretten.
Skiva selleristjälkar och purjo. Tärna äpplena. Fräs dessa eventuellt i olja, eller låt dem vara råa. Strimla selleribladen. Tärna potatisarna. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna. Blanda allting i en stor skål och låt stå en stund innan servering.

måndag 20 april 2009

Grönsakspaj med bönstanning

Jag har massvis med purjolök och potatis hemma för tillfället, och vad är den självklara rätten att laga då? Jag är säker på att de flesta av er genast tänker på soppa, så därför lagade jag något helt annat...

Potatis är utmärkt att använda i pajdeg! Det binder ihop degen och ger den mer smak. Ni som läst mina tidigare recept vet att där det ingår potatis ingår det också kummin, och så även här. De rostade fröna passar perfekt i pajdegen!
I fyllningen går många slags grönsaker att använda, de jag nämner är bara förslag (som blev väldigt goda...).
Stanningen är hur enkel som helst att göra och består helt enkelt av mixade bönor, vatten och kryddor.

Pajdeg:
2 dl dinkelmjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
½ tsk salt
2 tsk kumminfrön
 
1 stor kokt mjölig potatis
½ dl neutral olja
½ dl kallt vatten

Fyllning t ex några av:
Färsk broccoli
Purjolök
Vitlök
Zucchini
Röd paprika
Olivolja
Rucola/färsk spenat/mangold
Rosmarin

Bönstanning:
Cannelini/borlotti/små vita bönor
Vatten eller matlagningsgrädde
Buljongpulver (helst utan socker) utrört i lite vatten
Salt
Svartpeppar
Eventuellt fler valfria kryddor, t ex timjan

Värm ugnen till 200 grader.
Blanda mjölerna och saltet i en skål. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna under omrörning, och tillsätt dem till mjölet. Mosa potatisen väl och rör ned den. Tillsätt olja och vatten och blanda till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet ca 15 minuter.
Skiva under tiden broccolin och ångkoka den 2-3 minuter. Skiva de du använder av purjolök, vitlök, zucchini, mangoldstjälkar och tärna paprikan, och fräs alltihop i lite olivolja ett par minuter.
Skölj rucola/spenat/mangoldblad noga, låt dem rinna av väl och lägg dem i botten av pajskalet. Lägg de frästa grönsakerna ovanpå, tillsammans med rosmarin.
Mixa bönorna med vätskan så det blir en lös smet, och smaksätt. Bred ut bönstanningen över grönsakerna.
Grädda i 25-30 minuter.

onsdag 15 april 2009

Minestrone med bulgur

Ganska ofta i min matlagning börjar jag laga en rätt, som genom mina impulser under tillagningen förvandlas till något annat än jag först tänkt mig... Det här var tänkt som en soppa med bönor i huvudrollen, och några få grönsaker, men grönsakerna blev fler och fler och jag lade till bulgur, och plötsligt var det hela istället en minestronesoppa. Sådana innehåller ju vanligtvis antingen ris eller pasta, men frågan är om inte grovkornig bulgur passar ännu bättre. I varje fall blev det riktigt lyckat att använda det här.
Det flesta grönsaker går att använda, de här var det jag råkade ha till hands just idag. Jag använde nykokta pintobönor men vita, kidney eller canellini går också fint.

Olivolja
Gul lök
Vitlök
Potatisar
Morötter
Grovkornig bulgur
Kumminfrön
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Grönsaksbuljong
Färska eller konserverade hela tomater
Broccoli
Kokta bönor
Rosmarin
Färsk spenat

Hacka löken grovt och fräs den i oljan på medelvärme tills den börjar mjukna. Skiva vitlöksklyftorna och låt dem fräsa med ett par minuter. Skiva en potatis tunt och tärna de övriga. Skiva morötterna. Lägg rotfrukter, bulgur och kryddor i grytan och låt dem fräsa någon minut, och häll sedan på buljongen. Koka upp, sänk värmen en aning och koka ca 10 minuter. Rör om så att den skivade potatisen slås sönder, och lägg sedan i hackade tomater, skivad broccoli, bönor samt rosmarin. Koka tills broccolin börjar mjukna och tillsätt då sköljd och strimlad spenat. Koka någon minut till, dra grytan från värmen och låt soppan svalna en aning innan servering.

onsdag 1 april 2009

Citron- och vitlöksmarinerad belugalinssallad med ugnsrostad broccoli och jordärtskockor samt pinjekärnor

Det här blev en lyxig och alldeles utmärkt födelsedagsmiddag, många milda och kontrasterande smaker och konsistenser som möts i samma rätt. Det går dock utmärkt att servera linssallad, grönsaker, och pinjekärnor separat eller blanda alltihop till en stor sallad.
Belugalinser är dyra små godsaker. De är svarta små linser som behåller sin fasta konsistens efter kokning och därför passar perfekt i sallader. De har en delikat smak som passar perfekt tillsammans med örter, citron och vitlök.
Ugnsrostad romanesco har jag ju skrivit om flera gånger. Men även broccoli passar utmärkt att rosta i ugnen, och då får den en tydlig rostad ton. Också rotsaker brukar ju vara goda att ugnsrosta, och det gäller även jordärtskockor.

1 dl belugalinser
1 selleristjälk
2 hela färska vitlökar eller 2-3 klyftor torkad
3 schalottenlökar
Mild olivolja
Nypressad citronsaft
Rosmarin
Timjan
Salt
Svartpeppar

7-8 jordärtskockor
En bunt färsk broccoli (ca 250 g)
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Pinjekärnor

Koka linserna i ca 2,5 dl vatten.
Finhacka selleri, vitlök och schalottenlök och fräs dem i olja ett par minuter. Rör ihop en marinad på olja, citron och kryddor och blanda den med linser och och lökfräset. Täck över och låt marinera några timmar.

Värm ugnen till 180 grader. Skala jordärtskockorna och skär dem och broccolin i bitar. Lägg dem i en form, blanda med olja, salt och peppar och rosta i ca 20 minuter. Rör om ett par gånger.

Rosta pinjekärnorna under omrörning i en torr stekpanna på medelvärme tills de får färg. Häll genast upp dem i en skål.

Servera gärna det hela med bulgur.

1-årsdag!

Idag fyller Vegologi ett år!
Hittills har jag publicerat 102 recept, och givetvis kommer det ytterligare ett helt nykomponerat, delikat recept senare idag för att fira födelsedagen.

lördag 28 mars 2009

Jordärtskocks- och zucchinicreme med mandlar och färsk vitlök

Häromdagen fick jag tag på fina jordärtskockor. Den i särklass vanligaste rätten som görs på dem är ju soppa, men eftersom jag alltid vill göra vad jag känner för och prova nya saker och smaker gjorde jag istället en fantastiskt krämig sås. Jordärtskockor har ju en väldigt mild smak, så såsen smaksattes med bl a timjan, rostade mandlar och lime, och givetvis den underbara färska vitlöken. Allihop är smaker som är tydliga, men som ändå släpper fram skockornas smak.
Har du ingen färsk vitlök kan det gå med ½-1 klyfta vanlig torkad vitlök istället.

Uppdatering: Med det här receptet blev jag en av finalisterna i Taffel.se:s recepttävling Årets potatisstjärna 2010 och rätten utsågs till november månads potatisrecept! Det vackra fotot är taget vid deras provlagning.

                                                        Foto: Björn Tesch

20 mandlar
2-3 mandelpotatisar
7-8 jordärtskockor
1 liten zucchini eller ½ stor
4 färska vitlöksklyftor
Timjan
Salt
1 lime

Värm ugnen till 200 grader. Lägg mandlarna i en form och rosta dem i 8-10 minuter tills de doftar starkt. Rör om ett par gånger under tiden. Lägg över mandlarna på ett fat och låt dem svalna.
Skala och tärna potatisarna och skockorna under tiden, och ångkoka dem tills de mjuknat. Tärna zucchinin och låt den ångkoka med den sista minuten. Om du låter bli att skala zucchinin blir såsen vackert grönprickig.
Ta bort det yttersta lagret på vitlöken och hacka den grovt.
Lägg mandlarna och en liten aning vatten i en matberedare och mixa så de hackas grovt. Lägg i alla grönsakerna och vitlöken och mixa till en puré. Smaka av med timjan, salt och nypressad limesaft. Tillsätt 2-3 msk vatten och mixa hastigt så att det blir riktigt krämigt.
Värm gärna upp såsen i en kastrull, och servera med exempelvis pasta, ångkokt broccoli och bönor, eller ät den som dipp.

tisdag 24 mars 2009

Dagens lycka

...är förstås i form av mat. Närmare bestämt färsk vitlök!
Jag blev så glad när jag för första gången i år hittade dessa små skönheter i en butik att jag köpte på mig många, många... Det visade sig att det blev drygt ett kilo! Så ni kan räkna med många vitlöksrecept på Vegologi den närmaste tiden...

Färsk vitlök är mycket mildare än den vanliga torkade, faktiskt så mild att jag gärna äter den helt rå. Hittills idag har jag ätit en hel vitlök, och mer lär det bli.
Ett lika enkelt som gott tips är att äta några skivor surdegsbröd toppat med finstrimlad vitlöksblast, några droppar riktigt god olivolja och en aning nymalt havssalt. Helt underbart!

Här är några av mina fjolårsrecept med färsk vitlök:
Pasta med fruktig gul paprikasås och ångkokta grönsaker
, vitlökssauterad zucchini, mango- och sellerisallad.

lördag 21 mars 2009

Tomat- och citronmarinerade vita bönor

Marinerade bönor går förstås att variera i det oändliga. Här är en variant som för ovanlighets skull inte innehåller vitlök, utan istället är smaksatt med citron, tomat och örter.
Jag använde små vita bönor, men stora passar säkert lika bra.

5 dl vita bönor
2 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
1 msk tomatpuré
Skal från ½ ekologisk citron, finrivet
2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Salt
Svartpeppar
Ev citronsaft

Använd helst nykokta bönor. Låt dem rinna av väl och häll upp dem i en skål.
Rör ut tomatpurén i oljan och tillsätt citronskal, timjan och rosmarin. Blanda bönorna med marinaden. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite nypressad citronsaft.
Låt stå några timmar innan servering.

måndag 16 mars 2009

Vegologi på utrikiska!

Jag har nyligen lagt till ett verktyg högst upp i menyn till höger som kan översätta bloggtexten till mer än 30 olika språk, och så vitt jag kan bedöma utifrån de språk jag förstår så fungerar det i stort sett bra (fast vissa ord förblir på svenska, och några andra blir engelska istället även på helt andra språk...). Dock förblir ordföljden som på svenska, vilket inte alltid stämmer med andra språk, och programmet väljer fel synonymer ibland vilket kan bli ganska lustigt. Men på det hela taget är det ändå helt klart värt att använda översättaren.
Så nu kan ni rekommendera Vegologi till alla era icke-svenskläsande vänner!!

onsdag 11 mars 2009

Rostad romanesco- och paprikasallad med bönor och lime

Kylskåpsrensning är nog ett välkänt fenomen för de allra flesta. Ibland kanske det inte blir särskilt spännande rätter av det som behöver ätas upp, men påfallande ofta blir det riktigt läcker mat. Det här är ett praktexempel på det senare.
Förra veckan skrev jag om ugnsrostad romanesco, och jag har i många recept hyllat rostade paprikor. Nu hade jag både paprikor och ett huvud romanesco, så varför inte kombinera de två? Något ännu mer återkommande i min matlagning är rostade solroskärnor. Till detta lade jag morötter, zucchini, bönor och en limedressing.
Det tog en stund att laga till alltihop men till slut fick jag en matig och knaprig sallad i belöning för mitt tålamod.

1 gul paprika
1 röd paprika
1 huvud romanesco
Kallpressad rapsolja
Rosmarin
Salt
Svartpeppar
2 små morötter
1 liten zucchini
2 dl svarta bönor
Solroskärnor
Mer olja, salt och peppar
Nypressad limesaft

Börja med att rosta paprikorna. Skär dem sedan i bitar.
Sänk ugnsvärmen till 180 grader och ställ om ugnen till vanlig över/undervärme. Dela romanescon i buketter och lägg dem i en form. Strö över rosmarin, salt och peppar och blanda med olja. Rosta i ca 20 minuter, vänd bitarna någon gång under tiden. Skär morötterna i smala strimlor. Klyv zucchinin på längden och skiva halvorna. Ta ut ugnsformen, blanda ned morötter och zucchini och rosta 8-10 minuter till.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelhög värme tills de får färg.
Rör ihop en dressing på olja, limesaft, salt och peppar, och blanda den med samtliga ingredienser i en stor skål. Låt marinera några timmar före servering.
Servera gärna med bulgur, pasta etc.

måndag 9 mars 2009

Utmaning

Vanligtvis bryr jag mig inte om de otaliga utmaningar och liknande frågesamlingar som cirkulerar i bloggvärlden, men eftersom min goda vän Ida nu har utmanat mig att svara på några frågor gör jag ett undantag.

Fyra TV-program jag helst ser på: Inga alls. Sedan ett flertal år tillbaka har jag ingen TV, och har därmed heller ingen som helst koll på programutbudet (även fast jag vet att en hel del går att se på nätet).

4 saker jag gjorde igår: Pratade i telefon, lagade och åt en del mat (dock inget tillräckligt intressant för att blogga om det), läste massvis med bloggar (under min praktik hade jag så ont om tid för att läsa dem att det samlades ett ständigt växande antal olästa inlägg i min RSS-läsare. Trots att jag läste 20-30 stycken varje kväll de senaste veckorna hade jag över 300 (!) olästa igår...). Men framför allt latade jag mig nästan hela dagen.

4 saker som jag ser fram emot: Mina kommande konserter och repetitioner med mina band, sommaren, att träffa mina vänner som bor långt bort och som jag därför sällan har möjlighet att möta, och självfallet en massa kommande matlagning...

Favoritrestauranger: Södervegg!! (Måste väl kunna räknas tycker jag fast det är ett café). Seyhmus är ett bra och billigt bufféställe. Annars äter jag så sällan på restaurang att jag inte kan nämna några fler just nu.

4 saker på min önskelista: En rättvisare värld för alla arter
, med betydligt mer utbredd veganism. Att min musik går bra, och att jag och mina medmusiker fortsätter ha roligt tillsammans och gör så många konserter som möjligt. Nya vänner, det är sällan fel att finna. Och förstås, att någon klok typ får för sig att odla mycket mer mat än den kan äta och beslutar sig för att donera överskottet till mig... ;) Nyskördad mat är fullkomligt fantastiskt att ha tillgång till.

Här är det nog tänkt att jag ska utmana namngivna personer att svara på frågorna men det struntar jag i. Istället kan alla som vill besvara dem.

tisdag 3 mars 2009

Pepprig banankaka

Jag har bakat min banankaka med choklad och bär ett stort antal gånger sedan jag först publicerade receptet, den är en av mina favoritdesserter (och favoritfrukostar...). Kakan är alldeles utmärkt som den är i originalreceptet men eftersom jag sällan följer ett recept helt exakt särskilt många gånger utan ofta gärna gör små, och ibland större förändringar, för att utforska receptets möjligheter har jag förstås gjort det även med det här. För några dagar sedan kom jag på ett, åtminstone i teorin, perfekt tillägg till kakreceptet och ikväll hade jag äntligen tid att prova om min idé var lika god som jag anade. Och visst var det så!
Det som fick göra bananerna, chokladen, jordgubbarna, ingefäran och allt det andra sällskap är inget mindre än nymald svartpeppar! I lagom mängd höjer den de andra smakerna och lyser själv klart igenom men utan att ta över. Helt fantastiskt gott!!

Det uppdaterade receptet finns här!

Vitlöks- och örtrostad romanesco

Till att börja med vill jag beklaga att jag inte skrivit något här på så länge. Det beror helt enkelt på brist på både tid och ork. Jag praktiserar ju på Goodstore, och gör nu min sista vecka där, och jag stortrivs verkligen! Kollegorna och kunderna är oerhört trevliga och det är intressant att få inblick i alla delar av butiksarbetet. Dock kommer jag hem sent på kvällarna och har ingen som helst energi kvar till att laga spännande mat.

Men idag blev det dock en utmärkt middag. Först åt jag denna utsökta rätt, och därefter en förnyad version av min banankaka med choklad och bär.
Romanesco är en korsning mellan blomkål och broccoli som smakar milt och fint, och är en av de vackraste grönsaker jag vet.

Romanesco
Olivolja
Vitlök
Havssalt
Svartpeppar
Rosmarin
Timjan
Solroskärnor

Sätt ugnen på 180 grader.
Dela romanesco i buketter och lägg dem i en ugnsform. Droppa över olivolja och blanda ned finhackad vitlök och alla kryddor. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut formen, blanda ned solroskärnorna och rosta i 10-15 minuter till.
Servera gärna med pasta och rostad paprika.

söndag 15 februari 2009

Broccoli- och apelsinsallad med timjan och bönor

Det här är en enkel sallad med intressanta smakkontraster. Samtliga ingredienser har sin egen karaktär och samspelar mycket väl med varandra.
Bönorna kan ersättas med puylinser.
Salladen kan serveras såväl varm som rumstempererad, och med eller utan dressing.

Färsk broccoli
Olivolja
Röd lök
Ekologisk apelsin
Kokta svarta bönor
Timjan
Salt
(Eventuellt mer olivolja samt nypressad apelsinsaft)

Skär broccolin i bitar, ångkoka dem och låt dem rinna av väl.
Strimla löken tunt och stek den i oljan på låg värme tills löken börjar karamelliseras. Riv apelsinskalet, gärna i långa strimlor med ett zestjärn. Blanda alla ingredienser med löken och låt stå på värmen någon minut till så att allt blir genomvarmt.
Servera eventuellt med en dressing på olja och apelsinsaft.

onsdag 11 februari 2009

Enkel medelhavsinspirerad potatissallad

Det här receptet kom till eftersom jag behövde laga en matlåda idag och inte hade tid att göra något avancerat. Eftersom jag hade kokta kikärtor i frysen var potatisarna det enda som behövde tillagas, så därmed kunde jag göra den här rätten samtidigt som jag lagade frukost...

Potatisar
Kikärtor
Späd zucchini
Vitlök
Färsk oregano
Olivolja
Nypressad citronsaft
Salt

Ett recept kan knappast bli enklare än så här.
Koka potatisarna, låt dem svalna och tärna dem. Riv zucchinin grovt. Finhacka vitlöken. Blanda olja, citron och salt, och blanda alltsammans.

måndag 9 februari 2009

Rotfrukter med ingefära, svarta bönor och rostad kokos

Det här är en improvisation baserad på vad jag hade hemma för tillfället. Rotselleri är kanske en lite oväntad råvara att kombinera med de här smaksättningarna, som påminner om sydostasien, men den passar alldeles utmärkt!
Jag stekte löken tills den var näst intill brynt, vilket blir som ytterligare en krydda.

Neutral rapsolja
1 gul lök
2 morötter
1 bit rotselleri
Kokta svarta bönor
3 vitlöksklyftor
Riven färsk ingefära
Mald koriander
Paprikapulver eller mild chili
Svartpeppar
Salt
Äppelcidervinäger
Kokosflingor
Solroskärnor

Värm oljan på låg värme i en stor kastrull. Strimla löken tunt och lägg i den, och stek långsamt tills den börjar brynas. Skala under tiden rotfrukterna, riv dem grovt och lägg dem åt sidan. Skiva vitlöken och riv ingefäran fint. När löken börjar brynas, blanda ned bönor, vitlök, ingefära och alla kryddor och stek en minut till. Lägg då i rotfruktsrivet och stek ett par minuter. Häll i en skvätt vinäger och stäng av värmen och låt kastrullen stå på eftervärme.
Rosta under tiden kokosflingorna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får färg. Blanda ned dem i kastrullen och rosta solroskärnorna i samma stekpanna till även de får färg, och blanda ned dem.
Servera med ris.

fredag 6 februari 2009

Orange mandel- och sojabönssås

Jag tycker om färgstark mat, och uppenbarligen inte minst orange såser... Efter pumpacremen jag gjorde häromdagen blev det nu dags för en sås på rotfrukter, sojabönor och mandlar, och även den blev knallorange! Såsen fick ytterligare färg av röd paprikapuré, men den kan vara knepig att få tag på och kan ersättas antingen av ajvar (för den som vill ha en starkare sås) eller av en orange eller röd rostad paprika som skalas och mixas.
Rotfrukterna kan antingen ångkokas eller ugnsrostas. Rostningen gör dem extra söta, vilket jag tycker om, men det passar förstås inte lika bra till en del rätter så valet beror på vilken rätt såsen ska serveras till.

2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
(Ev neutral rapsolja)
15-20 mandlar
1 rostad orange eller röd paprika eller ½ msk paprikapuré + 1 tsk paprikapulver eller ½ msk mild ajvar
2 dl kokta sojabönor
Salt
Svartpeppar
2 tsk timjan
1 tsk salvia
1 tsk mald spiskummin

Skala rotfrukter och lök och skär dem i bitar. Ångkoka dem tills morötterna är mjuka, alternativt blanda dem med lite olja i en form och rosta dem i 225 graders ugnsvärme. Rosta paprikan om det ska göras, skär den sedan i bitar. Rosta mandlarna i en torr stekpanna på medelvärme. Rör om då och då. Lägg dem i en matberedare och mixa dem tillsammans med 1 msk vatten tills de är helt malda. Lägg i rotfrukter, lök, bönor och paprika, tillsätt ca 1 dl vatten och mixa. Häll i lite mer vatten om det behövs så att det går att mixa alltsamman till en slät sås. Tillsätt kryddorna och mixa hastigt.

torsdag 5 februari 2009

Praktik på Goodstore!!

Jag har varit arbetslös en tid, och även om jag inte fått tag på ett arbete nu så har det hänt nåt väldigt positivt. Jag ska praktisera, och inte var som helst utan på min och många läsares favoritbutik Goodstore! Jag börjar redan på måndag 9/2.
Så kom och handla och hälsa på mig där!

måndag 2 februari 2009

Paltrekord, februari 2009

Igår var det åter dags för paltfest hos en av mina vänner, och precis som varje gång åt jag mest. Men (även det precis som alltid) trots det var jag inte ens i närheten av att hamna i paltkoma. Jag är en aning besviken över att jag aldrig lyckats med det...
Tvärtom var jag en av dem som var piggast. Detta trots att jag slog mitt personliga rekord och åt inte mindre än 6 stycken paltar (de måste ha vägt en bra bit över ett kilo totalt). Jag nöjde mig då, eftersom jag vill ge de andra en (åtminstone teoretisk) chans att utmana mitt rekord...

I brist på konkurrenter här får jag väl utmana er läsare! Ni som har ätit palt, hur mycket har ni kunnat få i er? Och har någon verkligen hamnat i paltkoma?
Och de som inte har ätit denna maträtt någon gång rekommenderar jag verkligen att prova!

fredag 30 januari 2009

Rostad pumpacreme/soppa

Ugnsrostning är ett utmärkt tillagningssätt för såväl rotfrukter som pumpa, det tar fram deras sötma på ett väldigt fint sätt, och här kombinerade jag pumpa med morötter och lök i en läcker sås/creme. Det går förstås att göra den även som soppa genom att använda en större mängd buljong istället för grädden.
Jag använde muscatpumpa men de flesta sorter borde passa fint i den här rätten.
Såsen smakade underbart serverad till pasta och ångade gröna bönor!

Edit: Det här receptet vann första pris i Minplanet.se:s och Goodstores recepttävling för klimatsmart höstmat 2009!

1 kg orange pumpa, t ex muscat
2 stora morötter
1 stor gul lök
3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
4 kvistar färsk timjan, eller 2 tsk torkad
1 tsk mald muskot
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald kanel
1 dl havregrädde (till soppa,eventuellt mer till sås)
7 dl varm grönsaksbuljong (till soppa)
Citronsaft

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär pumpa, morötter och lök i stora
tärningar. (Skrapa ur pumpakärnorna och rosta dem, och strö dem över soppan
eller ät dem i andra rätter eller som snacks). Skala vitlöksklyftorna
men låt dem vara hela. Lägg tärningarna och vitlöken i en ugnsfast form och
blanda med olja, salt, peppar och timjan. Rosta tills bitarna är mjuka, ca
20-25 minuter. Låt dem svalna lite och kör dem sedan till en tjock puré i en
matberedare. Blanda ned övriga kryddor och mixa snabbt. Tillsätt grädden och
buljongen under mixning tills lagom konsistens uppnås. Smaka av med citron.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin