lördag 21 november 2009

Rostade gulbetor och morötter med nötter, päron och timjan

De flesta rotfrukter smakar oerhört gott när de rostats i ugn, och frågan är om inte betor är de som allra mest lämpar sig för det tillagningssättet. De smakar fantastiskt sött och aromatiskt, och kompletteras fint av morötter. Gulbetor "blöder" inte när de skalats, som rödbetor gör, och därför passar de fint att rostas skurna i bitar.
Knapriga nötter och mjuka päron bidrar med kontrasterande konsistenser och smaker.

Rätten kan även serveras som sallad.

Gulbetor
Morötter
Olivolja
Flingsalt
Hasselnötter och/eller mandlar
Färsk timjan
Schalottenlökar
Fasta päron
Farinsocker

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala rotfrukterna och skär dem i ganska stora bitar. Lägg dem i en ugnsform och blanda med olja och salt. Rosta i ungefär 20 minuter. Blanda då ned nötter/mandlar och timjan och rosta ca 15 minuter till. Skiva schalottenlökarna och tärna päronen, och blanda ned dem i formen tillsammans med farinsocker. Rosta i ytterligare 5 minuter.
Servera med bulgur, matvete eller liknande.

3 kommentarer:

  1. Har du testat att rosta polkabetor? Blir verkligen jättegott, lite sötare än rödbetor. Tyvärr försvinner dock "randningen" när betorna tillagas. Brukar ha en ärtcreme till rostade rotfrukter, går åt i mängder! Kika gärna in på min blogg: santoshasveganblogg.blogspot.com för recept!

    SvaraRadera
  2. Perfekt, precis vad jag letade efter =) Och vad gott med päron och farinsocker <3

    SvaraRadera
  3. Alexandra:
    Så bra! Ja, det är verkligen en oerhört god kombination. Jag gillar ju över huvud taget att använda frukter i maträtter.
    Kolla även denna baljväxtsallad, som också innehåller ungefär samma kombination.
    http://vegologi.blogspot.com/2010/02/baljvaxtsallad-med-ugnsbakade-betor.html

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin