måndag 4 maj 2009

Lök- och maskrospaj

Den gångna veckans genomgående tema fortsätter. Maskrosblad är som sagt oerhört användbara och passar fint i pajer. Här kombinerade jag dem med sauterad gul lök och vitlök samt bönor.
Bladens smak efter tillagning påminde om mangold.

Pajdeg:
2 dl dinkelsikt
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl neutral olja
3-4 msk kallt vatten

Fyllning:
Olivolja
3-4 gula lökar
Maskrosblad
Vitlök
Kokta svarta bönor
Salt
Svartpeppar

Värm ugnen till 180 grader.
Blanda mjölerna med saltet. Tillsätt olja och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en form (jag använder en som är 28 cm i diameter) och förgrädda pajskalet i 15 minuter.

Värm under tiden olivolja i en stor panna på medelsvag värme. Strimla lökarna och sautera dem tills de börjar mjukna. Skölj maskrosbladen noga, låt dem rinna av och grovhacka dem. Skiva vitlöksklyftorna. Blanda ned vitlöken i pannan, samt en näve blad åt gången så att de snabbt mjuknar och minskar i volym.
Mosa bönorna slarvigt och vänd ned dem i fyllningen. Salta och peppra.
Ta ut pajskalet, lägg i fyllningen och grädda i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin