onsdag 24 juni 2009

Grön blomkåls- och pastasallad med citron

Jag älskar när mat är färgglad, och vid den här tiden på året är det förstås mer regel än undantag i min matlagning. Grunden i den här salladen är pasta och blomkål, men de får sällskap av en lång rad lysande gröna grönsaker och örter. Det hela avrundas med en citrondressing.
Jag tycker om att använda även bladen på blomkålen. De grova bladnerverna måste tillagas men de tunna bladen går att äta råa.

Kort pasta, t ex fusilli
Blomkål
Bladselleri
Salladslök
Zucchini
Dill
Gräslök
Olivolja
Citron
Salt

Koka pastan, och tillaga grönsakerna under tiden.
Skär loss blomkålsbladen och dela kålen i buketter. Skär loss de tunna bladen från bladnerverna. Skiva bladnerverna och ångkoka dem och buketterna. Skär loss selleribladen från stjälkarna, skiva de sistnämnda och lägg till dem till ångkokningen när kålen är näst intill klar, så att sellerin mjuknar en liten aning men behåller sin krispighet. Låt de ångade grönsakerna och pastan rinna av och lägg dem sedan i en skål. Skiva salladslöken och riv zucchinin (gärna i långa strimlor genom att hålla den diagonalt mot rivjärnet). Strimla blomkålsbladen och hacka selleriblad, dill och gräslök, och lägg alltihop i skålen.
Rör ihop en dressing på olivolja, citronsaft och salt och blanda den med salladen. Riv gärna i citronzest för att öka citronsmaken. Låt stå övertäckt några timmar före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin