torsdag 6 augusti 2009

Vaxbönsallad

På restaurangen använder vi oftast väl beprövade recept, men efterhand får jag mer utrymme för mina egna idéer. Häromdagen fick vi några kilo vaxbönor, och jag ville tveklöst skapa en sallad av dem. Vaxbönor har en ganska lågmäld smak så de gör sig bäst som huvudingrediens, utan många andra smaker att konkurrera med. Den här salladen gjorde jag helt på impuls, och den blev fantastiskt god!
Jag använde ganska mycket citron och dill, så de märks tydligt, men utan att dominera. Använd gärna lite finrivet citronskal för att förstärka citronsmaken utan att öka vätskemängden. Vitlöken lät jag vara bara en svag antydan i bakgrunden (vilket i det här fallet innebar fem klyftor till ett par kilo bönor...) Färsk vitlök passar nog bättre än torkad.

Vaxbönor
Olivolja
Salt
Nypressad citronsaft + skal
Vitlök
Färsk dill

Skölj och ansa bönorna och ångkoka dem tills de är al dente, men låt dem absolut inte bli alltför mjuka!
Blanda ihop olja, salt och citronsaft/skal och pressa ned vitlök. Hacka dillen och blanda allting i en skål. Låt stå svalt och marinera en stund innan servering.

4 kommentarer:

 1. Hej Rasmus! Din kommentar om Tomatillo har tyvärr hamnat i Spam korgen :o/ så jag har inte sett din kommentar förrän idag! Jo Tomatillon ska bli så stor att höljet "sprängs" innan den ska skördas :-)

  Vaxbönor - en favorit här också! Vilken god sallad som ska provas. Igår köpte jag vaxbönor på grönsaksmarknade och stuvade tillsammans med persilja. Blev smaskigt det med :-) //Anna

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Grattis! Du vann en valfri smakaktivitet på Smaklust. Maila dina namnuppgifter till mig så fort som möjligt så att jag kan lägga undan biljetter!

  Mvh
  Lina

  SvaraRadera
 3. Vaxbönor har jag faktiskt inte hört talas om! :) Var finns de att köpa? Lät ju spännande de där.

  SvaraRadera
 4. Moa:
  Vaxbönor är tyvärr ganska sällsynta i butiker, men finns ibland i sortimentet där och hos torghandlare under sommaren.
  De ser ut ungefär som haricots vertes, fast är gula istället för gröna.

  SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin