onsdag 15 april 2009

Minestrone med bulgur

Ganska ofta i min matlagning börjar jag laga en rätt, som genom mina impulser under tillagningen förvandlas till något annat än jag först tänkt mig... Det här var tänkt som en soppa med bönor i huvudrollen, och några få grönsaker, men grönsakerna blev fler och fler och jag lade till bulgur, och plötsligt var det hela istället en minestronesoppa. Sådana innehåller ju vanligtvis antingen ris eller pasta, men frågan är om inte grovkornig bulgur passar ännu bättre. I varje fall blev det riktigt lyckat att använda det här.
Det flesta grönsaker går att använda, de här var det jag råkade ha till hands just idag. Jag använde nykokta pintobönor men vita, kidney eller canellini går också fint.

Olivolja
Gul lök
Vitlök
Potatisar
Morötter
Grovkornig bulgur
Kumminfrön
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Grönsaksbuljong
Färska eller konserverade hela tomater
Broccoli
Kokta bönor
Rosmarin
Färsk spenat

Hacka löken grovt och fräs den i oljan på medelvärme tills den börjar mjukna. Skiva vitlöksklyftorna och låt dem fräsa med ett par minuter. Skiva en potatis tunt och tärna de övriga. Skiva morötterna. Lägg rotfrukter, bulgur och kryddor i grytan och låt dem fräsa någon minut, och häll sedan på buljongen. Koka upp, sänk värmen en aning och koka ca 10 minuter. Rör om så att den skivade potatisen slås sönder, och lägg sedan i hackade tomater, skivad broccoli, bönor samt rosmarin. Koka tills broccolin börjar mjukna och tillsätt då sköljd och strimlad spenat. Koka någon minut till, dra grytan från värmen och låt soppan svalna en aning innan servering.

3 kommentarer:

 1. Jag tycker de flesta rätter man gör med NYKOKTA bönor alltid blir snäppet bättre än vad man kan minnas rätten nånsin smakat örut. Jag kokade stora vita bönor igår, olyckligtsvis blev jag glömsk och vattnet kokade bort så understa lagrat hade kokat mjuka i hårt koncentrerad buljon. De smakade nästan kanderade!? Så himla gott. Det blev min middag -direkt ur grytan.

  SvaraRadera
 2. precis detdär känner jag igen... senast igår påbörjade jag en rätt som plötsligt blev nåt helt annat än jag ursrpungligen tänkt mig. Har synnerligen svårt att följa nåt recept till punkt och pricka. Samtidigt blir det ofta bra då man går på känsla och tar i efter behag och hur det känns. Skulle kanske pröva ditt sopprecept och se vad jag utvecklar det till;=)

  SvaraRadera
 3. Nina:
  gör gärna det! Det vore intressant att se hur din variant skulle bli.

  Det här är alltså väldigt vanligt för mig, det här med att låta mina infall styra vad jag lagar. Men i det här fallet förblev det ju ändå en soppa, precis som tanken var först, så jag höll mig ganska bra till planen ändå... ;)

  SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin