lördag 25 oktober 2008

Ithailiensk grönsakssoppa

Nu är det dags för en gammal klassiker. Det här receptet komponerade jag för säkert fem år sedan när jag skulle laga en soppa för ett tiotal personer. Jag tog rejält med grönsaker så soppan passar utmärkt för storkok. De flesta grönsakerna är mycket vanliga i italiensk mat, medan smaksättningen är standardingredienser i thailändsk dito. Därav namnet.
Välj chilisort och mängden smaksättning beroende på hur stark soppa du vill ha.

Vatten
Färsk ingefära
Citrongräs
Chilifrukter
2 fänkålsstånd
2 medelstora sötpotatisar
3-4 stora palsternackor
Vitlök
3-4 gul/röd/orange paprikor
2 burkar eller ett litet paket fryst majs
3 burkar röda/svarta bönor
Färsk eller 1 paket fryst bladspenat
2 burkar kokosmjölk


Koka upp vattnet. Skala och riv ingefära, kärna ur och finhacka chilin, banka citrongräset och skär det i bitar. Tillsätt allt i vattnet och låt det sjuda en stund för att ta smak.
Skala sötpotatis och palsternacka och skär dem och fänkålen i bitar, tillsätt dessa och låt koka tills de börjar bli mjuka. Spola av bönor och majs ordentligt om de är konserverade. Skala och skiva vitlöken och skär paprikorna i bitar. Tillsätt dessa samt majs, bönor och spenat. Låt spenaten mjukna och rör sedan ned kokosmjölken.

1 kommentar:

  1. Ahh, det vattnas i munnen... Låter som en fin kombination med citrongräs och fänkål! Du som är något av en expert på egenodlad basilika, hur funkar thaibasilika att odla själv? Vet du om den är tåligare än vanlig (som jag bara misslyckas med)? Det är nämligen en ny mat-kärlek häromkring. Hur gick spelningen förresten? Vad tyckte du om Tant Grön?

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin