tisdag 28 oktober 2008

Tagine med aprikoser och kikärtor

Tagine är en marockansk långkokt gryta som vanligtvis innehåller rotfrukter och andra grönsaker, kryddor, torkade frukter, och ofta kikärtor, och som i regel serveras tillsammans med couscous. Valet av såväl grönsaker som kryddor kan varieras utifrån vad som finns hemma för tillfället.
Rätten tillagas lämpligast i en stor stekgryta med tättslutande lock.

1 liten kålrot
3-4 morötter
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 bit vitkål
1 burk hela tomater
2 dl vatten
1 kanelstång
1½ tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
3 tsk råsocker
1 tsk salt
1 liten zucchini
15 torkade aprikoser
½ g (1 påse) saffran + 1 tsk strösocker
3 dl kikärtor

Skala kålroten och skär den i tärningar. Lägg dem i grytan tillsammans med 1-2 dl vatten och låt puttra under lock på medelvärme ca 10 minuter. Förbered under tiden de övriga grönsakerna; Skala morötter och lök och skär dem i ganska stora bitar. Skala och skiva vitlöken. Skär även vitkålen i stora bitar. Tillsätt dem i grytan tillsammans med tomater, vatten, kryddor (utom saffran) och råsocker. Lägg på locket igen, sänk värmen ett snäpp och låt sjuda ca 40 minuter. Rör om ibland ända ned i botten. Skär zucchinin i stora bitar och strimla aprikoserna. Stöt saffran tillsammans med strösocker i en mortel. Tillsätt allt detta samt kikärtorna till grytan när ca 10 minuter återstår av koktiden. Lyft eventuellt av locket på slutet om det återstår för mycket vatten i grytan, så att det kan ånga bort.
Servera gärna med couscous.

2 kommentarer:

  1. Apropå Tagine, jag har sett att IKEA har en sån, är det något att ha tror ud?

    SvaraRadera
  2. Ja, det kan det säkert vara, om du lagar liknande rätter hyfsat ofta. Själv har jag inte plats i köket för en sådan, utan använde en stor gryta till den här rätten.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin