½-1 dl hasselnötter
4 schalottenlökar
3-4 vitlöksklyftor
Mild olivolja
3 selleristjälkar
2 fasta päron
timjan
Börja med att rosta nötterna. Hetta upp en torr stekpanna, lägg i nötterna och rosta dem under omrörning i ett par minuter tills skalen börjar svartna. Eller rosta dem i ugnen i 200 grader ca 7-8 minuter. Lägg över dem på ett fat och låt dem svalna. Lägg sedan nötterna i en ren kökshandduk och linda ihop den, och gnugga nötterna så att skalen lossnar. Grovhacka nötterna och lägg dem åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök och fräs dem i oljan på svag värme några minuter. Skiva selleristjälkarna tunt och lägg i dem (skär bort ev selleriblad och lägg dem åt sidan så länge). Skala under tiden päronen och skär dem i små bitar. Blanda ned dem i pannan efter ett par minuter till. Päronen ska inte hinna bli mjuka. Hacka selleribladen och rör ned dem, nötterna och timjan i pannan, blanda om och stäng av värmen.
Jag åt rätten tillsammans med pasta, och då rörde jag ned den avrunna pastan i pannan så att allt blandades väl och lät det stå på eftervärme ett par minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar