tisdag 15 april 2008

Potatis- och spenatgryta med äppleIgår hörde en bekant av sig som jag inte har haft kontakt med på flera månader. Hon berättade att hon läser min blogg och tycker mycket om den och blir inspirerad av mina recept. Tack för det, beröm är alltid välkommet!
Hon skrev också att hon tycker mycket om indisk mat, och räknade särskilt upp vissa kryddor, och frågade om jag möjligtvis kommer publicera något indiskinspirerat recept. Jag klurade lite på det, och utgick från vilka råvaror jag har hemma just nu, och komponerade den här rätten.
Så den här är särskilt till dig, Miri! Jag hoppas du tycker om den.
Och jag tar gärna emot önskemål och kulinariska utmaningar från er andra läsare också! Har jag lämpliga ingredienser så försöker jag mig gärna på att uppfylla dem.

Jag lagar ofta mat som är inspirerad från olika håll i världen, men det är nog ganska sällan som den är helt autentisk, oftast gör jag några förändringar efter eget tycke. Så är även fallet här. Kryddblandningen består till största delen av kryddor som är vanliga i indisk mat, men jag använder även kummin (alltså europeisk s k brödkummin, inte spiskummin) som såvitt jag vet inte alls används där. Orsaken till att jag gör det är mycket enkel. Jag följer inte många regler när jag lagar mat, men jag har åtminstone en som jag alltid följer. Den lyder: Potatis är gott, men kummin gör den alltid ännu godare. I varje fall har jag aldrig upptäckt något undantag, oavsett om jag kokar, mosar, ugnsrostar, bakar eller steker potatis använder jag kummin eftersom det alltid passar. (Jag använder även kummin i många andra slags rätter, t ex ibland till pasta).

Kryddblandning:
2 kanelstänger (helst äkta Sri Lanka-kanel, inte cassia som är den vanliga i de flesta butiker. Finns i kryddbutiker!)
12 svartpepparkorn
7 kryddnejlikor
7 svarta kardemummakapslar
4 tsk kumminfrön
½ tsk torkad piripiri eller annan het chili

Neutral olja
2 gula lökar
7 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära

10 små potatisar
En bit rotselleri
Fryst eller färsk spenat
1 äpple
½ dl kokosflingor
1 dl ärtor
Ev 2 tsk kumminfrön till

Hetta upp en tjockbottnad kastrull och rosta kryddorna under omrörning. Det går fort, knappt en minut. Häll över dem i en mortel och krossa dem så fint som möjligt.

Hela rostade kryddor...... och krossade.

Skala potatis och selleri och skär dem i kuber på 1-2 cm. Lägg dem åt sidan.
Skala och finriv ingefära och vitlök och mosa ihop dem till en puré. Halvera lökarna, skiva dem tunt och stek dem i oljan. Lägg efter någon minut i purén och stek ett par minuter till. Blanda ned kryddorna och stek ytterligare en minut, och rör sedan ned potatis och selleri. Använder du fryst spenat lägger du i den nu. Häll på några dl vatten och täck med lock. Låt koka ca 15 minuter, och rör om då och då. Eventuellt behöver du tillsätta lite mer vatten.
Skala och tärna äpplet och blanda ned det, kokos och ärtor. Nu ska det knappt finnas nåt vatten kvar. Tillsätt gärna mer kumminfrön nu (rostade och stötta i mortel). Använder du färsk spenat skär du bort de grövsta stjälkarna och tillsätter bladen nu. Stäng av plattan och låt grytan stå på eftervärme ett par minuter så att ärterna tinas.

1 kommentar:

  1. Mums! Det verkar vara en supergod rätt du lagat här. Och potatis och äpple är så gott ihop.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin