söndag 20 april 2008

Mungbönssås med grönsaker

Mungbönor är alldeles utmärkta att göra sås på, och för att göra det använder jag extra mycket vatten och låter bönorna avsiktligt koka sönder. Mot slutet av koktiden blandas finhackade grönsaker och kryddor ned i såsen.


2 dl mungbönor
8 dl vatten
½ tsk salt

1 gul lök
1 liten palsternacka
2 selleristjälkar
Lite färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
Paprikapulver
Mald kanel
Spiskummin
Svartpeppar
Körvel
Nypressad citronsaft

Koka upp vatten, bönor och salt och låt sjuda ca 30 minuter. Rör om då och då. Gör under tiden i ordning grönsakerna. Skala och finchaka lök och vitlök. Skala palsternackan och skär den i små tunna strimlor (s k julienne). Skala och riv ingefäran. Klyv sellerinstjälkarna på längden och skiva dem tunt (lägg undan ev blad!). När bönorna börjat spricka sönder och bli såsiga blandar du i grönsakerna och kryddorna, utom körvel och selleriblad. Sjud ytterligare ca 10 minuter, tillsätt mer vatten om det behövs och rör om i botten ibland så det inte bränns vid. Blanda sedan ned körvel och hackade selleriblad. Smaka av med pressad citron.

Det här blev en rejält mättande och stadig lunch idag. Nu ska jag ut i skogen och vandra i vårvärmen några timmar!

3 kommentarer:

  1. Jag var nyss ute i skogen, så himla härligt med sol!

    SvaraRadera
  2. Oh vad gott det såg ut:)
    hittade din blogg genom helgon mat forumet och kommer besöka den här mer gånger :)

    SvaraRadera
  3. amanda: jag bor nära en skog, så nu har jag varit ute 2-3 timmar varje dag sedan mitten av veckan. helt underbart!

    leaah: tack så mycket! du är så välkommen tillbaka :)

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin