onsdag 2 april 2008

Havrebaserad gröt med frön och frukt

Den här gröten innehåller visserligen havregryn, men också mycket annat och kan därför knappast kallas havregrynsgröt. Därav rubriken. Den är nog den godaste gröt jag har ätit, och är resultatet av en av mina improvisationer. Därefter har jag finjusterat mängderna när jag lagat den igen. Gröten är oerhört mättande och nyttig, och passar inte bara till frukost utan även som ett rejält mellanmål eller middag. De angivna mängderna räcker för mig till en rejäl portion, men för andra som äter mindre än jag kan det säkert bli lagom till två portioner.

2 dl fiberhavregryn
3 msk kruskakli
2 msk krossade linfrön
2 msk solroskärnor
5 dl vatten
salt
5-8 torkade aprikoser (skurna i småbitar) och/eller 2 msk russin, ½ msk hackade gojibär
ev en skivad banan eller ett rivet eller tärnat äpple eller tärnade nektariner
2 tsk råsocker
1 tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
1 msk oskalade sesamfrön
1 msk kokosflingor


Värm upp en kastrull och rosta havregryn, kruskakli, linfrön och solroskärnor under omrörning till det börjar dofta. Häll på vatten och salt och koka upp, sänk värmen och koka 6-7 minuter till gröten börjar tjockna. Ta kastrullen åt sidan och blanda ned frukt, socker och kryddor. Låt gröten stå och svälla ca 10 minuter. Höj under tiden värmen på plattan och hetta upp en liten kastrull. Rosta sesamfröna tills de får färg. Var beredd att snabbt lägga ett lock på kastrullen och ta den åt sidan om fröna börjar hoppa. Häll över fröna i en mortel och krossa dem. Rosta kokosen under omrörning tills den får färg. Blanda ned kokos och sesamfrön i gröten.

Jag äter aldrig mjölk till den här gröten, den är ändå så saftig tack vare frukten, och när den står och sväller svalnar den också till ätbar temperatur och behöver därmed inte kylas ned av kall mjölk.

3 kommentarer:

 1. Wow! Åt precis gröten till frukost och det var den mumsigaste gröt jag någonsin ätit! Kommer definitivt att fortsätta hålla koll på dina fantastiska recept.
  Tack!

  /lena

  SvaraRadera
 2. tack så mycket, Lena!
  fler recept kommer, var så säker.

  SvaraRadera
 3. Wow, det här receptet verkar helt gudomligt! Ska prova det när jag får möjlighet, även om det bilr först när jag kommer hem till sverige..

  SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin