söndag 27 april 2008

Spenatrisotto med bönor

Risotto är egentligen inte en enda rätt, utan snarare en grund som går att variera på oändligt många sätt. Tillvägagångssättet för risottobasen är dock detsamma, lök och ibland någon rotfrukt steks mjuk i olivolja på låg värme innan riset tillsätts och kokas i buljong, men utöver det går det att lägga till olika ingredienser. Idag valde jag spenat, vitlök och bönor.
Det blir allra bäst med färsk spenat, men det går även utmärkt med fryst, som jag använde idag. Har du färsk spenat skär du bort de grova stjälkarna, sköljer bladen noga och skär dem eventuellt i bitar om de är riktigt stora. Oftast behöver de inte delas, spenatblad krymper oerhört mycket när de tillagas.


Olivolja
1 gul lök
2 selleristjälkar
Grönsaksbuljong
3 dl arborioris
3 vitlöksklyftor
200 g fryst spenat, eller motsvarande mängd färsk
3 dl kidneybönor
Svartpeppar
Spiskummin
Timjan
Salt (om du använder osaltad buljong)
Finhacka löken och skiva sellerin och stek dem i oljan på låg värme. Stek dem ca 10-15 minuter och rör om då och då. Koka under tiden buljongen. Använd helst osaltat buljongpulver istället för tärningar. Sänk värmen till lägsta när buljongen kokat upp och låt den stå kvar på plattan, under lock, så den hålls varm.
När löken blivit mjuk och börjar bli genomskinlig hälls riset i grytan. Rör om och låt det fräsa ett par minuter så att riset blir glansigt. Höj sedan värmen ett steg och häll på några dl av buljongen. Lägg inte lock på kastrullen! Låt den koka in och häll sedan på några dl till.
Var noga med att under hela tillagningen röra om i botten då och då annars bränner det lätt fast. Tillsätt buljong i omgångar tills riset börjar bli mjukt, efter ca 15 minuters kokning. Blanda då i spenat, finhackad vitlök, bönor och kryddor tillsammans med den sista omgången buljong. När den har kokat in lägger du på lock, flyttar kastrullen från plattan och låter den stå några minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin