onsdag 9 april 2008

Rostad paprika- och bönröra med mandlar och lime

Igår bakade jag som sagt surdegsbröd, som blev fantastiskt gott. Knaprigt på ytan och saftigt inuti, precis som det bör vara. Receptet kan jag dock inte publicera här eftersom det är hämtat ur en bok, närmare bestämt Brödälskare. Men så här ser brödet ut:


Till detta ville jag förstås ha ett pålägg, och improviserade fram ett baserat på kidneybönor och rostad paprika. Det blev oerhört gott!!

20 mandlar
1 stor gul paprika, eller 2 mindre
Några dl kidneybönor
Några vitlöksklyftor
2 schalottenlökar

Salt
Svartpeppar
Dill
En aning mald kanel
Saft från en halv lime
Ev rapsolja



Värm ugnen till 200 grader. Lägg mandlarna på en plåt och rosta dem i ca 10 minuter under omrörning. Häll över dem på ett fat och låt dem svalna. Ställ om ugnen till grill och rosta paprikan. Skölj bönorna noga om de är konserverade, och låt dem rinna av. Lägg mandlarna i en matberedare och hacka dem grovt. Lägg i paprika och bönor och mixa till en grov puré. Grovhacka vitlök och schalottenlök och tillsätt dem samt övriga ingredienser utom olja och mixa snabbt. Häll i lite olja tills konsistensen är lagom tjock.

Denna röra passar förstås inte bara som brödpålägg utan även till olika maträtter, och görs konsistensen tunnare och slätare blir den en sås.

3 kommentarer:

  1. mm ja, ingenting slår egen hummus!

    åh tack tack! din blogg är jättebra, ser fram emot när bilderna kommer:), för recepten verkar jättemumsiga! ja, jag lägger till dig nu!

    SvaraRadera
  2. verkar jättegott!

    men hur länge håller dina pålägg på ett ungefär?

    SvaraRadera
  3. Nu har jag gjort pålägget och det var fantastiskt gott! Tack för ett riktigt bra recept. ser fram emot att pröva fler av dina kreationer

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin