torsdag 24 april 2008

Lasagne med linser, selleri och sojafärs

Jag är som ni vet inte alls förtjust i halvfabrikat, och inte heller i att försöka ersätta eller efterlikna icke-veganska produkter. Därför använder jag varken smältost eller något som ska kunna ersätta ost som topping på mina lasagner. Istället lagar jag en tomatsås och häller den överst. Det blir både godare och vackrare! Jag har en mängd olika såser med olika kryddningar på repertoaren, och vilken jag väljer beror på hur fyllningen är kryddad. Jag gör alltid helt släta tomatsåser till lasagnetopping så att det inte finns några lök- eller vitlöksbitar som kan råka bli brända. Följdaktligen använder jag inte krossade tomater utan passerade. Jag låter vanligtvis såserna sjuda (inte koka) ganska länge, ju längre desto mer hinner smakerna utvecklas. 15 minuter tycker jag är ett minimum, men gärna betydligt längre tid, på svag värme.

Det finns absolut ingenting som säger att tomatsåser antingen ska vara chiliheta eller milda örtkryddade. Jag har provat otaliga kryddningar, och kommit fram till att kanel är en av de allra främsta kryddorna till tomat. Gärna kombinerad med andra kryddor, men här visar den att den klarar sig utmärkt även utan dem. Under gräddningen sprids en underbar kanelig tomatdoft i köket, ytterligare en fördel jämfört med trist ostgratinering!
Fyllningen i den här lasagnen blev helt improviserad, och jag utgick helt från vad jag har hemma för tillfället.


1,5 dl sojafärs
2 dl röda linser
Rotselleri
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Neutral olja
Gurkmeja
Spiskummin
Paprikapulver
Mald kummin
Svartpeppar
Salt
Någon dl vatten
1 ½-2 paket passerade tomater

Svartpeppar
Mald kanel
2-3 tsk farinsocker
1 gul paprika, gärna
rostad
Veganska lasagneplattorFörväll sojafärsen i 10 minuter, häll av den och pressa ut vattnet med hjälp av baksidan på en sked.
Koka samtidigt linserna 7-8 minuter i 5 dl vatten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv sellerin grovt. Finhacka lök och vitlök och fräs dem i oljan på medelsvag värme. Tillsätt sellerin och färsen efter några minuter. Fräs ett par minuter till och rör sedan ned linser, kryddor, salt och ½-1 paket tomater. Späd eventuellt fyllningen med vatten, den ska vara ganska lös så lasagneplattorna blir tillräckligt fuktiga. Resten av tomaterna häller du i en kastrull och sjuder, kryddade med peppar, kanel och socker, i 15-20 minuter. Det ska vara ganska mycket kanel och socker, så att det sätter sin prägel på såsen. Den ska tjockna något, men vara tillräckligt mycket för att täcka lasagnen, så det är bättre att göra för mycket än för lite.
Olja in formen och varva lasagneplattor och linsfyllning. Tryck ned paprikabitar i fyllningen. Täck det översta plattlagret med tomatsåsen, och se till att den verkligen täcker plattorna helt annars blir de lätt brända. Grädda lasagnen ca 25-30 minuter.

2 kommentarer:

  1. Tack så mycket för inspirationen och receptet. Det blev gott och de jag bjöd den på, som är ovana med vegansk mat tog påfyllning och gillade maten. :)

    SvaraRadera
  2. Så kul att höra, Thomas! Jag är glad att höra att du bjöd dina vänner på den, och att de tog påfyllning är ju ett utmärkt betyg på rätten.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin