lördag 28 mars 2009

Jordärtskocks- och zucchinicreme med mandlar och färsk vitlök

Häromdagen fick jag tag på fina jordärtskockor. Den i särklass vanligaste rätten som görs på dem är ju soppa, men eftersom jag alltid vill göra vad jag känner för och prova nya saker och smaker gjorde jag istället en fantastiskt krämig sås. Jordärtskockor har ju en väldigt mild smak, så såsen smaksattes med bl a timjan, rostade mandlar och lime, och givetvis den underbara färska vitlöken. Allihop är smaker som är tydliga, men som ändå släpper fram skockornas smak.
Har du ingen färsk vitlök kan det gå med ½-1 klyfta vanlig torkad vitlök istället.

Uppdatering: Med det här receptet blev jag en av finalisterna i Taffel.se:s recepttävling Årets potatisstjärna 2010 och rätten utsågs till november månads potatisrecept! Det vackra fotot är taget vid deras provlagning.

                                                        Foto: Björn Tesch

20 mandlar
2-3 mandelpotatisar
7-8 jordärtskockor
1 liten zucchini eller ½ stor
4 färska vitlöksklyftor
Timjan
Salt
1 lime

Värm ugnen till 200 grader. Lägg mandlarna i en form och rosta dem i 8-10 minuter tills de doftar starkt. Rör om ett par gånger under tiden. Lägg över mandlarna på ett fat och låt dem svalna.
Skala och tärna potatisarna och skockorna under tiden, och ångkoka dem tills de mjuknat. Tärna zucchinin och låt den ångkoka med den sista minuten. Om du låter bli att skala zucchinin blir såsen vackert grönprickig.
Ta bort det yttersta lagret på vitlöken och hacka den grovt.
Lägg mandlarna och en liten aning vatten i en matberedare och mixa så de hackas grovt. Lägg i alla grönsakerna och vitlöken och mixa till en puré. Smaka av med timjan, salt och nypressad limesaft. Tillsätt 2-3 msk vatten och mixa hastigt så att det blir riktigt krämigt.
Värm gärna upp såsen i en kastrull, och servera med exempelvis pasta, ångkokt broccoli och bönor, eller ät den som dipp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin