Nyligen lagade jag en utmärkt pastarätt som var baserad på morot, zucchini, färska aprikoser och rosmarin. Här kommer efterföljaren i form av en dessert skapad kring samma råvaror (förutom pastan då...). Morotskaka har väl de flesta ätit, men zucchinikaka är inte lika vanligt. Här har jag gjort en kombination, smaksatt den med färsk rosmarin och citron och proppat kakan full med färska aprikoser. Det blir en saftig och kompakt kaka med ljuvlig sötma från frukterna och en fin ton av rosmarin i bakgrunden.
4 dl vetemjöl
1 dl dinkelsikt
1 dl grahamsmjöl
1 dl råsocker
3 tsk bakpulver
3 medelstora morötter
1/3 medelstor zucchini
25 blad färsk rosmarin
½ msk nypressad citronsaft
1½ dl varmpressad rapsolja
3 dl sojamjölk
8 färska aprikoser
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda ihop mjöler, socker och bakpulver i en bunke. Finriv morötter och zucchini och finhacka rosmarin och vänd ned dem i det torra. Häll i citron, olja och mjölk och rör noga ihop till en smet.
Skölj och kärna ur aprikoserna, grovhacka dem och vänd ned dem i smeten. Häll den i en springform och grädda kakan ca 35 minuter.
Zucchinikaka var faktiskt min favoritkaka när jag var liten, fast då kallade vi den ju squashkaka och kryddade med kanel :)
SvaraRaderaVad gott det låter!
SvaraRadera