söndag 5 juli 2009

Nektarin- och aprikospaj med mandlar, kakaobotten och kokostäcke

Jag har ett överflöd av frukter hemma, och eftersom pajer uppenbarligen är ett av mina favoritsätt att tillreda dem på följer här ytterligare en sådan.
Pajskalet smaksatte jag med kakao, men bara en liten mängd så att det blir en av pajens många smaker, snarare än att dominera.
Frukterna fick smak av kanel och vanilj, och täcktes av ett lock av pajdeg blandad med kokos.

30 mandlar
5 dl vetemjöl
2 dl dinkelsikt
1 dl grahamsmjöl
1 krm salt
1 dl råsocker
1½ dl neutral rapsolja
1 ½ dl iskallt vatten
2 msk kakao
5 msk kokosflingor

Fyllning:
2 nektariner

5 färska aprikoser
3 msk farinsocker
1 tsk vaniljpulver
2 tsk mald kanel

Värm ugnen till 175 grader. Lägg mandlarna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i ca 5 minuter. Häll över dem på ett annat fat och låt dem svalna.
Blanda mjöler, salt och råsocker i en bunke. Tillsätt olja och vatten och blanda ihop till en deg. Lägg 1/3 av degen åt sidan. Sikta ned kakao över de övriga 2/3 och arbeta in den med händerna. Det gör inget om den inte fördelas i hela degen, då blir den vackert marmorerad. Tryck ut kakaodegen i botten och längs sidorna i en hög pajform och förgrädda den ca 10 minuter.
Arbeta in kokosflingorna i den återstående tredjedelen av degen.
Skölj, halvera och kärna ur frukterna och skär dem i tunna klyftor. Blanda farinsocker, vanilj och kanel i en skål, lägg i frukterna och blanda väl.
Hacka mandlarna grovt.
Ta ut pajformen ur ugnen. Fördela fruktklyftorna i den, strö över mandlarna och täck det hela med kokosdegen.
Grädda pajen ca 25 minuter.

1 kommentar:

  1. Shit! Det låter verkligen skit gott:)
    Tar nog och gör en sån imorgon redan.
    kramar.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin