fredag 30 januari 2009

Rostad pumpacreme/soppa

Ugnsrostning är ett utmärkt tillagningssätt för såväl rotfrukter som pumpa, det tar fram deras sötma på ett väldigt fint sätt, och här kombinerade jag pumpa med morötter och lök i en läcker sås/creme. Det går förstås att göra den även som soppa genom att använda en större mängd buljong istället för grädden.
Jag använde muscatpumpa men de flesta sorter borde passa fint i den här rätten.
Såsen smakade underbart serverad till pasta och ångade gröna bönor!

Edit: Det här receptet vann första pris i Minplanet.se:s och Goodstores recepttävling för klimatsmart höstmat 2009!

1 kg orange pumpa, t ex muscat
2 stora morötter
1 stor gul lök
3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
4 kvistar färsk timjan, eller 2 tsk torkad
1 tsk mald muskot
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald kanel
1 dl havregrädde (till soppa,eventuellt mer till sås)
7 dl varm grönsaksbuljong (till soppa)
Citronsaft

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär pumpa, morötter och lök i stora
tärningar. (Skrapa ur pumpakärnorna och rosta dem, och strö dem över soppan
eller ät dem i andra rätter eller som snacks). Skala vitlöksklyftorna
men låt dem vara hela. Lägg tärningarna och vitlöken i en ugnsfast form och
blanda med olja, salt, peppar och timjan. Rosta tills bitarna är mjuka, ca
20-25 minuter. Låt dem svalna lite och kör dem sedan till en tjock puré i en
matberedare. Blanda ned övriga kryddor och mixa snabbt. Tillsätt grädden och
buljongen under mixning tills lagom konsistens uppnås. Smaka av med citron.

1 kommentar:

  1. Jättegod pumpacreme. o fint att du tipsar om att laga med rotfrukter som finns så mycket av under vintern. jag återkommer gärna fler gånger hit.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin