Ugnsrostning är ett utmärkt tillagningssätt för såväl rotfrukter som pumpa, det tar fram deras sötma på ett väldigt fint sätt, och här kombinerade jag pumpa med morötter och lök i en läcker sås/creme. Det går förstås att göra den även som soppa genom att använda en större mängd buljong istället för grädden.
Jag använde muscatpumpa men de flesta sorter borde passa fint i den här rätten.
Såsen smakade underbart serverad till pasta och ångade gröna bönor!
Edit: Det här receptet vann första pris i Minplanet.se:s och Goodstores recepttävling för klimatsmart höstmat 2009!
1 kg orange pumpa, t ex muscat
2 stora morötter
1 stor gul lök
3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
4 kvistar färsk timjan, eller 2 tsk torkad
1 tsk mald muskot
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald kanel
1 dl havregrädde (till soppa,eventuellt mer till sås)
7 dl varm grönsaksbuljong (till soppa)
Citronsaft
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär pumpa, morötter och lök i stora
tärningar. (Skrapa ur pumpakärnorna och rosta dem, och strö dem över soppan
eller ät dem i andra rätter eller som snacks). Skala vitlöksklyftorna
men låt dem vara hela. Lägg tärningarna och vitlöken i en ugnsfast form och
blanda med olja, salt, peppar och timjan. Rosta tills bitarna är mjuka, ca
20-25 minuter. Låt dem svalna lite och kör dem sedan till en tjock puré i en
matberedare. Blanda ned övriga kryddor och mixa snabbt. Tillsätt grädden och
buljongen under mixning tills lagom konsistens uppnås. Smaka av med citron.
Jättegod pumpacreme. o fint att du tipsar om att laga med rotfrukter som finns så mycket av under vintern. jag återkommer gärna fler gånger hit.
SvaraRadera