tisdag 13 januari 2009

Söt mörk gryta

Den här rätten innehåller så många saker att det vore dumt att kalla den "gryta med...", så istället fick den det här namnet. Den smakar sött, av frukter, och är mörk till färgen, av rödkål och balsamvinäger. Jag gjorde en liknande gryta häromdagen och kom efteråt på att det skulle passa bra med frukt och sojaprotein i den, så här är den utökade varianten.
Det här receptet blir mycket mat...
Se till att använda en stor vid stekgryta så att ingredienserna verkligen blir stekta, inte ångade.

Sojaprotein (jag använde strimlor)
Neutral olja
2 gula lökar
2 morötter
Den gröna delen av en stor purjolök
Några skivor rödkål
3 tsk Paprikapulver
3 vitlöksklyftor
1 msk kumminfrön
Salt
Svartpeppar
3 msk russin och/eller hackade, torkade ekologiska aprikoser
1 msk timjan
1 stort syrligt äpple, tärnat
2 msk balsamvinäger

Börja med att förvälla sojaproteinet i 10-15 minuter. Häll av det och pressa ut vattnet med baksidan av en sked.
Värm oljan i en stor gryta på medelvärme. Grovhacka löken och stek den under lock i 7-8 minuter. Tillsätt sojaproteinet. Halvera morötterna på längden, ev en gång till om de är riktigt stora, och skiva dem sedan i ca 3 mm tjocka skivor. Skiva även purjon lika tjockt. Strimla rödkålen. Blanda ned grönsakerna samt paprikapulver i grytan och stek 5 minuter till. Skiva vitlöken och tillsätt den tillsammans med kummin, salt och peppar, samt timjan om den är torkad.
När morötterna börjar mjukna, blanda ned frukterna samt eventuellt färsk timjan. Låt puttra några minuter till. Häll sedan i balsamicon, ta bort locket och låt vinägern koka in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin