När jag lagade gårdagens gryta blev det en bit vintersquash över, så den hamnade i dagens middag. En smakkombination jag tycker mycket om är tomat och broccoli, och som jag anade passade även squashen fint tillsammans med dem. Till detta ville jag ha bönor, och då valde jag sojabönor. Soja är ju oerhört vanligt i vegansk mat, men nästan alltid i raffinerad form. Jag har läst tusentals recept och ytterst få innehåller kokta sojabönor. Varför det är så kan jag inte begripa, för detta är en av mina favoritbönor! Sojabönor har en ganska kraftfull, men inte dominerande smak, och fast konsistens som gör att de passar utmärkt i grytor. Här kan de dock bytas ut mot exempelvis cannelinibönor för den som vill ha en tydligare italiensk stil på rätten (fast då bör de tillsättas sent i tillagningen för att inte koka sönder!).
Olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 tsk råsocker
1 tsk riven färsk ingefära
1 bit vintersquash
1-2 dl vatten
1 burk krossade tomater av hög kvalitet
Salt
Svartpeppar
2 dl kokta sojabönor
2 tsk malen kanel
1 hel färsk broccoli (250 g)
3 tsk torkad basilika
Värm olivoljan på medelvärme i en stor kastrull. Strimla löken och fräs den i oljan under lock i 5 minuter. Tillsätt finhackad vitlök och fräs ½ minut till. Rör ned tomatpuré, socker och ingefära och fräs ytterligare en minut. Skala squashen, peta bort de pumpafröliknande kärnorna (och rosta dem vid något annat tillfälle och ät som tilltugg eller i rätter) och tärna fruktköttet. Blanda ned det i grytan, stek ett par minuter och häll på vatten. Låt det puttra några ca 5-7 minuter så att vattnet kokar bort och squashen börjar mjukna en aning. Häll på tomatkrosset, salt och peppar, lägg på lock, sänk värmen till lägsta och låt sjuda. Blanda ned bönor och kanel efter 15 minuter.
Skär under tiden broccolin (både stammen och buketterna) i bitar och ångkoka dem al dente. Tillsätt dem samt basilikan i grytan när den sjudit totalt ca 30 minuter. Låt den sjuda några minuter till och servera sedan med pasta.
Jag trodde du skulle bli inspirerad av dina nya matböcker.
SvaraRaderaHoppas att det bara var en liten paus i kreativiteten.
Kram, mamma
Böckerna är jättebra och verkligen inspirerande, problemet har snarare varit att jag knappt haft några färskvaror hemma och butikerna har haft ont om fräscha grönsaker. Så jag har kommit på en hel del saker jag vill prova, men har inte kunnat få tag på råvaror till det.
SvaraRadera