söndag 4 januari 2009

Squash- och kikärtsgryta

Jag är vanligtvis kreativ och påhittig när jag lagar mat men de senaste veckorna har jag knappt haft någon inspiration alls. Det återspeglas uppenbarligen i att jag inte skrivit ett enda nytt recept på flera veckor, eftersom jag i stort sett enbart lagat ganska trista standardrätter. Dessutom har det ju varit jul. Då var jag bortrest några dagar och behövde därmed tömma kylskåpet innan jag for, och sedan hemkomsten har det inte alls blivit återfyllt, vilket förstås inte precis underlättar receptmakandet.
Men förhoppningsvis lättar kreativitetsbristen nu, åtminstone en aning. Jag har haft en stor vintersquash liggande i kylen en tid och nu blev det dags att använda den. Tyvärr vet jag inte namnet på sorten, men den ser på utsidan ut som en jättelik gul zucchini. Fruktköttet är djupt gult och innehåller en hel del kärnor.

Olivolja
1 stor gul lök
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
2 tsk starkt paprikapulver
2 potatisar
1 vintersquash
½ msk vitvinsvinäger
2 dl kokta kikärtor
Salt
Svartpeppar
Timjan

Värm oljan på medelvärme i en stor gryta. Strimla löken och fräs den i oljan, under lock, i 5 minuter. Blanda ned tomatpuré och vitlök och fräs en minut till. Skala potatis och squash, peta bort de pumpafröliknande kärnorna ur squashen (och rosta dem vid något annat tillfälle och ät som tilltugg eller i rätter) och tärna potatis och squash. Blanda ned dem samt paprikapulver i grytan och häll på några dl vatten, bara så det knappt täcker. Lägg på lock, koka upp och sänk värmen till medel. Låt puttra i 20-25 minuter. Blanda ned vinäger, kikärtor, salt, peppar och rejält med timjan och låt grytan puttra 10 minuter till. Servera med t ex bulgur eller pasta.

2 kommentarer:

  1. Jag är glad att du är igång och skriver recept igen. I morrn ska jag nämligen börja käka veganskt och söker inspiration på internet. Kanske till och med kommer med egna recept-tips i framtiden =)

    SvaraRadera
  2. Grattis till ett utmärkt beslut! :)
    Jag hoppas jag kan bidra till en del inspiration, och också att få läsa dina recept så småningom!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin