onsdag 7 januari 2009

Paprika- och sojabönröra

Så var det då dags att göra nytt smörgåspålägg igen. Jag hade en del kokta sojabönor kvar sedan jag lagade grytan häromdagen, så de fick utgöra basen i det här pålägget. För att binda ihop dem och få en smidig konsistens använde jag en kokt potatis.
Jag har även en burk med paprikapuré (alltså inte ajvar, detta är enbart röda paprikor och salt) som jag inte smakat förut, så jag tänkte att den skulle bli en bra smaksättare. Det visade sig inte vara helt korrekt... Paprikasmaken är visserligen kraftfull, men purén smakar också oerhört salt. Alltså behövdes något sött för att balansera sältan, och mitt val föll på gröna russin. Genast blev det hela betydligt bättre. Komplettera detta med basilika och olja så får du en utmärkt puré, som självklart passar lika bra till maträtter som på bröd.
Paprikapuré är kanske knepigt att få tag på, så det går alldeles utmärkt att själv rosta, skala och puréa röda paprikor istället. Då bör en aning salt tillsättas i röran. Nu räckte paprikornas sälta mer än väl så jag tillsatte inte extra salt.

3 dl kokta sojabönor
1 medelstor kokt potatis
½ dl vatten
½ dl gröna russin
2 msk röd paprikapuré
1 msk basilika
Kallpressad rapsolja

Kör bönor och potatis till mos i en matberedare. Blanda i lite vatten om det behövs för att få en mjukare konsistens. Blanda i russin, paprikapuré och basilika och mixa igen tills konsistensen är lite fastare än du vill ha den. Tillsätt lite olja i taget genom matberedarens rör, under fortsatt mixning, tills röran är smidig och hyfsat slät.

1 kommentar:

  1. Kreativiteten verkar ha återvänt. Bra att du gillar böckerna!
    Jag har tokletat recept på sojabönor men nästan inte hittat något så jag ska prova ditt nya recept. Jag gillar egentligen inte sojabönor, men jag ska ge dem en ny chans.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin