söndag 25 januari 2009

Bräserade blandade grönsaker

Bräsering är ett utmärkt tillagningssätt för grönsaker, och också ett praktiskt sätt att tillaga många ingredienser i samma kokkärl. En vid kastrull eller stekpanna med lock passar bäst.
Givetvis går det att använda många andra grönsaker än jag tog den här gången. Några förslag är purjolök, stjälkselleri, vaxbönor och zucchini. Även kokta bönor går bra att blanda i. Det är viktigt att tillsätta ingredienserna så att de blir färdiga samtidigt, dvs börja med att steka löken och tillsätt sedan de grönsaker som behöver längst koktid för att efter hand blanda i dem som blir klara snabbare. Avsluta med mjuka ingredienser som äpple eller tomater, om de används.

När jag kokar potatis tillagar jag alltid några fler än jag behöver vid det tillfället och lägger de överblivna i kylskåpet. Där håller de sig ganska länge, och gör det lätt att laga rätter där det kanske bara behövs en potatis, som här.

Olivolja
Röd lök
Vitlök
Färska gröna bönor
Salvia
Gul paprika
Kumminfrön
Kokt potatis
Äpple
Körsbärstomater
Salt
Svartpeppar

Värm oljan på medelvärme. Strimla löken och stek den några minuter under lock. Skiva vitlök, skär de gröna bönorna i 4 cm långa bitar, strimla salvian (om den är färsk) och tillsätt alla dessa. Blanda och stek en minut till, häll sedan på ett par matskedar vatten och lägg på locket. Skär paprikan i bitar och blanda ned dem efter några minuter. Skala och tärna potatis och äpple och tillsätt dem samt kummin när bönorna börjar mjukna. Dela tomaterna och lägg i dem strax innan bönorna är helt färdigkokta. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin