onsdag 21 januari 2009

Citron- och örtmarinerad broccoli- och bönsallad

Det här blev en oerhört god sallad som verkligen låter alla ingredienserna framgå tydligt. Dressingen görs med citronsaft istället för vinäger, vilket passar perfekt tillsammans med alla örterna. Det blir säkert allra bäst med färska örter, men eftersom det är vinter nu använde jag torkade istället. Likaså blir det bäst att använda färsk broccoli (inklusive stammen!!), men går även att göra med fryst.

Vita bönor
Broccoli
Kallpressad raps- eller mild olivolja, gärna med nötig smak
Färskpressad citronsaft
Schalottenlökar
Salt
Svartpeppar
Stora mängder örter ( jag använde persilja, timjan, körvel och basilika samt en mindre mängd selleriblad)

Blötlägg och koka bönorna.
Skär broccolin i bitar och ångkoka dem al dente (använder du fryst broccoli så ånga den först och skär den sedan).
Blanda oljan och citronsaften i en bunke. Skiva lökarna riktigt tunt och blanda ned dem tillsammans med salt, peppar och grovstrimlade örter. Blanda dressingen med bönorna och broccolin medan de är varma. Smaka av med citron, täck över bunken och låt stå minst några timmar för att marinera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin