lördag 28 juni 2008

Karamelliserade frukter med choklad, gräslök och rostad kokos

Nej, det här är inte en kulinarisk variant av "finn ett fel". Tvärtom. Som så många av mina rätter började den här som en tanke på vilka smaker som borde passa ihop men samtidigt kontrastera mot varandra, och det enda sättet att ta reda på det är givetvis att prova. Och som så ofta visade sig mina föraningar stämma; gräslök visade sig passa alldeles utmärkt tillsammans med frukter och socker. Det finns ju ganska gott om dessertrecept där t ex basilika, timjan eller rosmarin ingår, men jag har aldrig sett något med gräslök. Men någon ska väl vara den första (?) att komponera en gräslöksdessert. Känner ni till något annat recept så tipsa mig gärna!

Jag använde nektariner, banan och honungsmelon, men även andra frukter passar fint.


1 stor eller 2 mindre portioner:

1 msk kokosflingor

1 msk farinsocker
½ honungsmelon
2 nektariner
1 skivad banan
15 g fin mörk choklad
Några strån gräslök


Skölj nektarinerna och skär dem i klyftor. Halvera och kärna ur melonen, och skär sedan loss skalet med en kniv. På det viset blir det lätt att skära fruktköttet i tärningar.
Värm en torr stekpanna på medelvärme och rosta kokosflingorna under omrörning tills de fått färg. Häll genast upp dem på ett fat. Strö ut socker i pannan och låt det värmas ett par minuter. Lägg sedan i melonbitarna och låt dem karamelliseras. Vänd dem då och då. När såsen som melonsaften och sockret bildat börjat koka in i melontärningarna lägger du i nektarinerna och bananen. Vänd dem försiktigt i såsen och ta bort pannan från värmen efter ett par minuter. Lägg upp frukterna på fat och häll över såsen. Strö på kokosen och klipp gräslöken över. Riv chokladen och strö på den. Servera genast.

1 kommentar:

  1. mmm! Ser verkligen ut att vara smaskens. Måste provas definitivt!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin