Har du inte planerat din nyårsmeny ännu? Ingen fara, för här på Vegologi kan du finna de recept du behöver, oavsett om du ska bjuda på buffé, femrätters, eller helt enkelt inte firar alls men ändå vill äta gott.
Här nedan är några förslag på rätter som är i säsong, och alla mina övriga recept finns förstås i receptregistret!
Förrätter och tillbehör:
Ancho-sesam-timjan-krutonger (som även är ett utmärkt tilltugg!)
Bönor och sesamfrön i fruktig marinad
Grönkålshummus
Hummus med rostad paprika
Pesto på ärtor och päron
Pumpasås med kardemumma och sesamfrön
Purjolökspesto
Rostad brysselkål med vitlök och citron
Soppor:
Krämig grönkålssoppa
Linssoppa med ugnsbakade citrusfrukter
Ugnsrostad pumpasoppa
Sallader:
Baljväxtsallad med ugnsbakade betor, päron och nötter
Fruktig tabouleh
Grönkåls- och puylinssallad med svartvinbärsvinägrett
Grönkålssallad med clementiner, sesam och karamelliserad lök
Kikärts- och avocadosallad
Puylins- och grönkålssallad med valnötter och päron
Sallad på puylinser, matvete och hasselnötter med krämig lime- och avocadodressing
Äpple- och linssallad
Varmrätter:
Grönkålsrisotto med bönor och citron
Grönsakspaj med bönstanning
Kikärtor och savoykål med lime och rostade mandlar
Kikärtsgryta med apelsin, kardemumma och pistasch
Pumpagryta med linser och persilja
Pumpa- och kålrotspasta med bok choy, kikärtor och hasselnötter
Risotto med gröna bönor, apelsin och hasselnötter
Risotto med tomatbuljong, bönor och örter
Rostade gulbetor och morötter, med nötter, päron och timjan
Rödbetsrisotto med citron, pinjenötter och balsamicoreduktion
Desserter:
Banankaka med balsamicomarinerade frukter, choklad och peppar
Chocolate chip cookies, smaksatta med t ex apelsin, hasselnötter och rosmarin eller kardemumma
Chokladkaka med äpple och rosmarin
Karamelliserad äppelkaka med mandlar, kokos och apelsin
Kryddkaka
Har du bär i frysen kan du givetvis baka trippelmoussetårta med choklad- och mandelbottnar
eller vinbärspaj med choklad
Gott nytt år!!
fredag 30 december 2011
tisdag 27 december 2011
Grönkålsrisotto med bönor och citron
Jag har ännu lite färsk grönkål kvar, och tills den är slut fortsätter jag att äta det gröna guldet varje dag. Det är tur att grönkål inte har samma färgande effekt som till exempel de där kräftdjuren som flamingor äter och får sin rosa färg ifrån, för i så fall skulle jag vara väldigt färgstark på vintrarna...
Givetvis har jag fryst in flera kilo, så mycket som fick plats, men kommer bara äta det då och då under våren och sommaren (om det räcker så länge förstås). Jag vill ju inte att lagret ska ta slut så fort.
Men än så länge har jag alltså en del kvar. Idag blev jag sugen på risotto, och kom på att jag faktiskt aldrig lagat det med grönkål, så i sällskap med redan kokta bönor blev det kvällens middag!
Rätten går att laga med köpt fryst grönkål ifall färsk inte går att få tag på, men den är ju tyvärr finhackad.
Grönsaksbuljong
Olivolja
Gul lök
Morot
Stjälkselleri
Färsk (eller fryst) grönkål
Arborioris
Torkad eller färsk timjan
Salt
Kokta stora vita bönor
Citronzest och nypressad -saft
Koka upp buljong i en kastrull och håll den varm på låg värme.
Givetvis har jag fryst in flera kilo, så mycket som fick plats, men kommer bara äta det då och då under våren och sommaren (om det räcker så länge förstås). Jag vill ju inte att lagret ska ta slut så fort.
Men än så länge har jag alltså en del kvar. Idag blev jag sugen på risotto, och kom på att jag faktiskt aldrig lagat det med grönkål, så i sällskap med redan kokta bönor blev det kvällens middag!
Rätten går att laga med köpt fryst grönkål ifall färsk inte går att få tag på, men den är ju tyvärr finhackad.
Grönsaksbuljong
Olivolja
Gul lök
Morot
Stjälkselleri
Färsk (eller fryst) grönkål
Arborioris
Torkad eller färsk timjan
Salt
Kokta stora vita bönor
Citronzest och nypressad -saft
Koka upp buljong i en kastrull och håll den varm på låg värme.
Skär bort de kraftigare bladnerverna från grönkålsbladen.
Finhacka löken och sautera den i oljan på låg värme i 7-8 minuter, och rör om då och då. När löken börjar bli mjuk tillsätts tärnad morot samt skivade selleristjälkar och grönkålens bladnerver. Sautera omkring 5 minuter till, och häll sedan riset i grytan. Rör om och låt det fräsa ett par minuter så att riset blir glansigt. Höj sedan värmen ett steg och häll på några dl av buljongen. Lägg inte lock på kastrullen! Låt buljongen koka in och häll sedan på några dl till. Var noga med att under hela tillagningen röra om i botten då och då annars bränner det lätt fast. Finstrimla grönkålsbladen och tillsätt dem med den andra omgången buljong. Tillsätt buljong i omgångar tills riset börjar bli mjukt, efter ca 15 minuters kokning. Blanda då i bönor och kryddor tillsammans med den sista omgången buljong. När den har kokat in flyttar du kastrullen från plattan, rör ned citronzest och saft och lägger på lock. Låt risotton stå några minuter innan servering.
Finhacka löken och sautera den i oljan på låg värme i 7-8 minuter, och rör om då och då. När löken börjar bli mjuk tillsätts tärnad morot samt skivade selleristjälkar och grönkålens bladnerver. Sautera omkring 5 minuter till, och häll sedan riset i grytan. Rör om och låt det fräsa ett par minuter så att riset blir glansigt. Höj sedan värmen ett steg och häll på några dl av buljongen. Lägg inte lock på kastrullen! Låt buljongen koka in och häll sedan på några dl till. Var noga med att under hela tillagningen röra om i botten då och då annars bränner det lätt fast. Finstrimla grönkålsbladen och tillsätt dem med den andra omgången buljong. Tillsätt buljong i omgångar tills riset börjar bli mjukt, efter ca 15 minuters kokning. Blanda då i bönor och kryddor tillsammans med den sista omgången buljong. När den har kokat in flyttar du kastrullen från plattan, rör ned citronzest och saft och lägger på lock. Låt risotton stå några minuter innan servering.
fredag 23 december 2011
Puylins- och grönkålssallad med valnötter och päron
Jag har ätit grönkål minst en gång om dagen sedan den färska började säljas i butikerna för ca en månad sedan, och självklart blir julen ingen undantag! Tvärtom, häromdagen köpte jag fyra kilo, så att det ska räcka ett tag...
Givetvis bjuder jag er på ytterligare ett grönkålsrecept idag, för det kan ju aldrig finnas för många grönkålsrätter på ett julbord, eller vid någon annan måltid heller för den delen.
Det här är en enkel men delikat sallad som jag improviserade till lunchen idag.
Puylinser
Färsk grönkål
Valnötter
Päron av fast sort
Kallpressad rapsolja och/eller valnötsolja
Nypressad citronsaft
Rosmarin
Salt
Svartpeppar
Koka linserna i dubbel mängd vatten i ca 30 minuter. Riv grönkålsbladen i bitar och ånga dem i 6-7 minuter. Grovhacka nötterna och tärna päronen.
Finhacka rosmarinen om den är färsk eller mortla den om den är torkad. Rör ihop dressingen.
Lägg linser, grönkål, nötter och päron i en skål, häll på dressingen och blanda. Låt stå en stund innan servering.
Givetvis bjuder jag er på ytterligare ett grönkålsrecept idag, för det kan ju aldrig finnas för många grönkålsrätter på ett julbord, eller vid någon annan måltid heller för den delen.
Det här är en enkel men delikat sallad som jag improviserade till lunchen idag.
Puylinser
Färsk grönkål
Valnötter
Päron av fast sort
Kallpressad rapsolja och/eller valnötsolja
Nypressad citronsaft
Rosmarin
Salt
Svartpeppar
Koka linserna i dubbel mängd vatten i ca 30 minuter. Riv grönkålsbladen i bitar och ånga dem i 6-7 minuter. Grovhacka nötterna och tärna päronen.
Finhacka rosmarinen om den är färsk eller mortla den om den är torkad. Rör ihop dressingen.
Lägg linser, grönkål, nötter och päron i en skål, häll på dressingen och blanda. Låt stå en stund innan servering.
söndag 18 december 2011
Grönkålssallad med clementiner, sesam och karamelliserad lök
Igår var det knytis igen, med jultema den här gången, och jag hade självklart utlovat en grönkålsrätt. Jag har ätit detta gröna guld minst en gång om dagen i en månad, men kan aldrig få nog!
Så till kalaset skapade jag den förmodligen sötaste sallad jag nånsin ätit. Om inte visuellt, även fast den ser riktigt fin ut, så definitivt smakmässigt! Jag lät några skivade gula lökar puttra i olja i en timme tills de blev riktigt mjuka och karamelliserade. Clementiner fick också vara med, för att förstärka både sötman och jultemat, och om det inte blir tillräckligt sött går det utmärkt att använda granatäppelsirap i dressingen (jag har provat både med och utan det, bägge varianterna blir utsökta, men tänk på att sirapen färgar dressingen mörk).
Om någon mot allt sunt förnuft inte vill använda grönkål, eller snarare kanske inte kan få tag på färsk grönkål, går det fint att byta ut den mot haricots verts.
Olivolja
Gula lökar
Färsk grönkål
Clementiner
Sesamfrön
Dressing:
Olivolja
Ev granatäppelsirap
Mald ancho chili eller annan mild sort
Mald kanel
Salt
Svartpeppar
Värm rikligt med olja i en vid kastrull eller stekpanna med lock. Skala, halvera och skiva lökarna tunt och låt dem puttra i oljan på svag värme under lock under lång tid, gärna i omkring en timme. Rör om då och då. De ska bli väldigt mjuka och söta. Strö gärna på lite råsocker på slutet och låt puttra ett par minuter till.
Rör ihop dressingen medan lökarna tillagas så att smakerna hinner sätta sig ordentligt.
Strimla grönkålen, ånga den 3-4 minuter och låt den rinna av väl.
Skala clementinerna, dela dem i klyftor och ta bort de vita hinnorna. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme och låt dem svalna på ett fat. Mortla dem gärna för att få ut ännu mer smak.
Lägg alltsammans i en stor skål, häll på dressingen och blanda väl. Låt salladen stå ett tag innan servering.
Så till kalaset skapade jag den förmodligen sötaste sallad jag nånsin ätit. Om inte visuellt, även fast den ser riktigt fin ut, så definitivt smakmässigt! Jag lät några skivade gula lökar puttra i olja i en timme tills de blev riktigt mjuka och karamelliserade. Clementiner fick också vara med, för att förstärka både sötman och jultemat, och om det inte blir tillräckligt sött går det utmärkt att använda granatäppelsirap i dressingen (jag har provat både med och utan det, bägge varianterna blir utsökta, men tänk på att sirapen färgar dressingen mörk).
Om någon mot allt sunt förnuft inte vill använda grönkål, eller snarare kanske inte kan få tag på färsk grönkål, går det fint att byta ut den mot haricots verts.
Olivolja
Gula lökar
Färsk grönkål
Clementiner
Sesamfrön
Dressing:
Olivolja
Ev granatäppelsirap
Mald ancho chili eller annan mild sort
Mald kanel
Salt
Svartpeppar
Värm rikligt med olja i en vid kastrull eller stekpanna med lock. Skala, halvera och skiva lökarna tunt och låt dem puttra i oljan på svag värme under lock under lång tid, gärna i omkring en timme. Rör om då och då. De ska bli väldigt mjuka och söta. Strö gärna på lite råsocker på slutet och låt puttra ett par minuter till.
Rör ihop dressingen medan lökarna tillagas så att smakerna hinner sätta sig ordentligt.
Strimla grönkålen, ånga den 3-4 minuter och låt den rinna av väl.
Skala clementinerna, dela dem i klyftor och ta bort de vita hinnorna. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme och låt dem svalna på ett fat. Mortla dem gärna för att få ut ännu mer smak.
Lägg alltsammans i en stor skål, häll på dressingen och blanda väl. Låt salladen stå ett tag innan servering.
fredag 11 november 2011
Grönkåls- och puylinssallad med svartvinbärsvinägrett
Jag har ett (högst befogat) rykte om mig att vara en stor grönkålsfantast. Idag är det dags för Veganföreningens knytkalas, och till det har jag givetvis skapat just en grönkålsrätt. Det här är en sallad med ovanligt få ingredienser (med mina mått mätt), men det gjorde jag avsiktligt för att sätta fokus på grönkålen och puylinserna, som är en av mina favoritingredienser i sallader. Den råa moroten ger en knaprig kontrast och sätter färg, och vinägretten får syrlig, fruktig smak av svarta vinbär.
Puylinser
Färsk grönkål
Morot
Svarta vinbär
Nötig rapsolja
Vitvinsvinäger
Färsk eller torkad rosmarin
Korianderfrön
Anchochili
Salt
Svartpeppar
Koka linserna i dubbel mängd vatten i ca 25 minuter. Låt dem rinna av.
Ta bort de grova bladnerverna från grönkålen, strimla bladen och ångkoka dem 5-8 minuter. Låt även dem rinna av. Riv moroten grovt.
Passera hälften av vinbären genom en sil. Blanda bärpurén med olja och vinäger. Finhacka rosmarin om den är färsk eller mortla den om den är torkad. Mortla även korianderfröna. Rör ned alla kryddorna i dressingen, lägg i linser, kål, morot samt de hela vinbären och blanda försiktigt. Låt salladen stå svalt en stund innan servering.
Puylinser
Färsk grönkål
Morot
Svarta vinbär
Nötig rapsolja
Vitvinsvinäger
Färsk eller torkad rosmarin
Korianderfrön
Anchochili
Salt
Svartpeppar
Koka linserna i dubbel mängd vatten i ca 25 minuter. Låt dem rinna av.
Ta bort de grova bladnerverna från grönkålen, strimla bladen och ångkoka dem 5-8 minuter. Låt även dem rinna av. Riv moroten grovt.
Passera hälften av vinbären genom en sil. Blanda bärpurén med olja och vinäger. Finhacka rosmarin om den är färsk eller mortla den om den är torkad. Mortla även korianderfröna. Rör ned alla kryddorna i dressingen, lägg i linser, kål, morot samt de hela vinbären och blanda försiktigt. Låt salladen stå svalt en stund innan servering.
onsdag 9 november 2011
Knytkalas och mingel på fredag!
Nu på fredag 11/11 anordnar Veganföreningen ett knytkalas och mingel här i Stockholm. Jag kommer vara där och vill gärna träffa er läsare! Dessutom kommer Green Laces och Kakboken utan ägg och mjölk finnas på plats och sälja skor respektive böcker, och det kommer säkert också finnas annat att köpa. Och eftersom det är knytkalas finns det förstås en massa spännande maträtter att äta! Har ni tur kanske ni lyckas snappa åt er den maten jag kommer laga...
Det är begränsat antal deltagare, så anmäl er snarast! Info finns på föreningens websida.
Det är begränsat antal deltagare, så anmäl er snarast! Info finns på föreningens websida.
måndag 7 november 2011
Grönkåls- och pumpacurry
Har ni provat att laga curry på grönkål? Förmodligen inte. Jag har i varje fall aldrig sett ett sådant recept förut. Men det är ju inte så förvånande att jag då skapar ett, grönkålsfantast som jag är. Jag hade en bit butternutpumpa över som självklart fick vara med här. Dessutom har jag en påse skalade gula mungbönor, inköpt i någon av Stockholms alla asiatiska butiker. Dessa har ganska lång koktid (40-50 minuter om de inte är blötlagda, vilket jag faktiskt inte vet om det borde göras...), alltså betydligt längre än de vanliga gröna mungbönor som säljs i de flesta matbutiker. Sådana tror jag inte alls skulle passa bra här, de smakar alltför annorlunda. Bönorna kan ersättas med kikärtor, men pga kikärtors långa koktid är det bäst att använda redan kokta kikärtor.
Som vanligt gjorde jag min egen kryddblandning. Ni kan förstås välja andra kryddor om ni vill, men dessa passar väldigt bra i den här rätten.
Kryddor:
Spiskumminfrön
Korianderfrön
Kardemummakärnor
Svartpepparkorn
Valfri chili (mald eller flingor)
Nyriven muskotnöt
Gurkmeja
Neutral olja
Gul lök
Vitlök
Färsk ingefära
Tomatpuré
Gula mungbönor, eller kokta kikärtor
Butternutpumpa
Färsk grönkål
Salt
Ris
Sesamfrön
Värm en liten stekpanna på medelvärme och rosta kryddfröna tills de doftar starkare. Mortla dem fint och blanda med de övriga kryddorna.
Värm oljan på medelvärme i en stor gryta och sautera grovhackad lök under lock i 7-8 minuter. Tillsätt skivad vitlök och finhackad ingefära och stek en minut till. Rör ned en stor klick tomatpuré och låt puttra ca 7 minuter till. Rör om ibland så att det inte bränns. Lägg i bönorna, häll på drygt dubbel mängd vatten och koka upp. (Använder du kokta kikärtor kan du hoppa över detta steg och lägga i dem samtidigt som grönkålen). Låt koka under lock i ungefär 30 minuter. Skala, kärna ur och tärna en bit pumpa och tillsätt den. Strimla grönkålen och lägg i den samt kryddblandningen och salt efter ytterligare 10 minuter, och koka ca 10 minuter till, så att grönkålen är al dente och bönorna genomkokta.
Servera gärna med ris och rostade sesamfrön.
Som vanligt gjorde jag min egen kryddblandning. Ni kan förstås välja andra kryddor om ni vill, men dessa passar väldigt bra i den här rätten.
Kryddor:
Spiskumminfrön
Korianderfrön
Kardemummakärnor
Svartpepparkorn
Valfri chili (mald eller flingor)
Nyriven muskotnöt
Gurkmeja
Neutral olja
Gul lök
Vitlök
Färsk ingefära
Tomatpuré
Gula mungbönor, eller kokta kikärtor
Butternutpumpa
Färsk grönkål
Salt
Ris
Sesamfrön
Värm en liten stekpanna på medelvärme och rosta kryddfröna tills de doftar starkare. Mortla dem fint och blanda med de övriga kryddorna.
Värm oljan på medelvärme i en stor gryta och sautera grovhackad lök under lock i 7-8 minuter. Tillsätt skivad vitlök och finhackad ingefära och stek en minut till. Rör ned en stor klick tomatpuré och låt puttra ca 7 minuter till. Rör om ibland så att det inte bränns. Lägg i bönorna, häll på drygt dubbel mängd vatten och koka upp. (Använder du kokta kikärtor kan du hoppa över detta steg och lägga i dem samtidigt som grönkålen). Låt koka under lock i ungefär 30 minuter. Skala, kärna ur och tärna en bit pumpa och tillsätt den. Strimla grönkålen och lägg i den samt kryddblandningen och salt efter ytterligare 10 minuter, och koka ca 10 minuter till, så att grönkålen är al dente och bönorna genomkokta.
Servera gärna med ris och rostade sesamfrön.
fredag 28 oktober 2011
Tagliatelle med broccoli och pumpasås med kardemumma
Pumpa är en av de där råvarorna som verkligen kan anta olika smakskepnader beroende på vilka kryddor den får samsas med. Den här såsen valde jag att smaksätta med kardemumma och sesamfrön, vilket tillsammans med den söta löken ger en mycket läcker smak. Som vanligt ugnsrostade jag pumpan, vilket ytterligare bidrar till den fina sötman.
Butternutpumpa
Olivolja
Salt
Gul lök
Vitlök
Kålrot
Sesamfrön
Grovmald kardemumma
Svartpeppar
Mald spiskummin
Sött paprikapulver
Farinsocker
Tagliatelle
Broccoli och/eller bok choy
Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan, skär den i ca 2 cm stora tärningar och lägg dem i en stor ugnsform. Salta och blanda med olivolja och rosta i ungefär 30 minuter tills pumpabitarna är riktigt mjuka. Finhacka löken under tiden och sautera den i rikligt med olivolja i en kastrull på ganska svag värme. Tillsätt skivad vitlök efter 10 minuter och lite finriven kålrot efter ytterligare en minut. Blanda och låt puttra under lock tills grönsakerna blivit mjuka och doftar sött.Tillsätt eventuellt en liten skvätt vatten om det behövs.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått färg. Låt dem svalna på ett fat.
Lägg lökblandningen, 3/4 av pumpatärningarna och ½ av sesamfröna i en matberedare och kör till en slät sås. Späd med lite med olivolja eller vatten om du vill göra den lösare. Tillsätt sedan kryddor och en nypa socker och mixa snabbt igen. Häll upp såsen i en kastrull och värm upp den.
Koka tagliatelle. Ångkoka skuren broccoli i ca 5 minuter och bok choy i 2-3 minuter. Servera pastan och grönsakerna med såsen och de återstående pumpabitarna och sesamfröna.
Butternutpumpa
Olivolja
Salt
Gul lök
Vitlök
Kålrot
Sesamfrön
Grovmald kardemumma
Svartpeppar
Mald spiskummin
Sött paprikapulver
Farinsocker
Tagliatelle
Broccoli och/eller bok choy
Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan, skär den i ca 2 cm stora tärningar och lägg dem i en stor ugnsform. Salta och blanda med olivolja och rosta i ungefär 30 minuter tills pumpabitarna är riktigt mjuka. Finhacka löken under tiden och sautera den i rikligt med olivolja i en kastrull på ganska svag värme. Tillsätt skivad vitlök efter 10 minuter och lite finriven kålrot efter ytterligare en minut. Blanda och låt puttra under lock tills grönsakerna blivit mjuka och doftar sött.Tillsätt eventuellt en liten skvätt vatten om det behövs.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått färg. Låt dem svalna på ett fat.
Lägg lökblandningen, 3/4 av pumpatärningarna och ½ av sesamfröna i en matberedare och kör till en slät sås. Späd med lite med olivolja eller vatten om du vill göra den lösare. Tillsätt sedan kryddor och en nypa socker och mixa snabbt igen. Häll upp såsen i en kastrull och värm upp den.
Koka tagliatelle. Ångkoka skuren broccoli i ca 5 minuter och bok choy i 2-3 minuter. Servera pastan och grönsakerna med såsen och de återstående pumpabitarna och sesamfröna.
måndag 24 oktober 2011
Länkkärlek
Jag har fått en award av fina Eanie Greenie och i vanlig ordning skickar jag vidare länkkärlek till några av mina favoritbloggare.
Miss meisters mat med mera - massvis med mat och minst lika mycket samhällsengagemang.
Tapetorkestern - Briljant satir, inte sällan med udden riktad mot köttnormativiteten.
Våra oköttsliga lustar - Spännande recept och mycket aptitretande foton.
Släng dig i veggen! - Stundtals experimentell matlagning.
Räkfrossa - Hon äter grönsaksblast, precis som jag. Och massvis med annan läcker mat!
Det finstilta:
1. Klistra in awarden på din blogg.
2. Tacka personen/personerna som gav er Awarden och länka till bloggarna.
3. Välj ut fem personer som du vill ge awarden till.
4. Lita på att dina följare sprider kärleken till andra bloggare.
5. Och det viktigaste: Ha roligt och stötta varandra
torsdag 20 oktober 2011
Matbloggspriset 2011
Ni kommer väl ihåg att rösta fram årets matbloggare respektive dessert/bakbloggare? Det vore ju oerhört roligt om några av alla fina vegobloggar får dessa utmärkelser!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)