söndag 7 mars 2010

Rödbetsrisotto med citron, pinjenötter och balsamicoreduktion

Som ni säkert vet tycker jag om färgstark mat, och få råvaror är mer färgstarka än rödbetor. Ibland är det ganska opraktiskt att hela måltiden blir lila, men i det här fallet var det riktigt snyggt!
Såhär kan min middag en helt vanlig kväll bli när jag är på humör för att lyxa till det lite.
Risotto är, som jag tidigare skrivit, en perfekt grund som kan utökas med nästan alla tänkbara smaker, och i det här fallet höll jag mig faktiskt (möjligtvis med undantag av just rödbetorna) till ganska typiska italienska råvaror.
Balsamicovinäger koncentreras genom att reduceras, men det går givetvis att hoppa över reduceringen och helt enkelt använda färdigköpt balsamicosirap eller stänka lite balsamico över den färdiga rätten.

Buljong
Olivolja
Gul lök
Rödbetor
Arborioris
Pinjenötter
Balsamico
Svartpeppar
Citronzest
Timjan

Hetta upp buljongen i en kastrull, sänk till lägsta värme och håll buljongen varm under lock.
Värm olivoljan i en rymlig kastrull. Finhacka löken och fräs den 5 minuter. Skala rödbetorna och skär dem i små tärningar, tillsätt dem till löken och sautera ca 5-7 minuter till. Häll i riset, blanda väl och låt fräsa ytterligare några minuter. Häll på några dl buljong och låt den koka in över medelvärme. Rör om ofta, ända ned i botten. Tillsätt mer buljong när den förra omgången kokat in, och fortsätt så tills riset är al dente och rätten är krämig.
Rosta under tiden pinjenötterna i en liten, torr stekpanna under omrörning tills de får färg. Häll över dem på ett fat och låt dem svalna. Häll balsamicon i en liten kastrull och sätt den på medelsvag värme. Låt vinägern reduceras till önskad mängd och styrka. Ställ den åt sidan.
Tillsätt den sista buljongomgången tillsammans med nymald svartpeppar och rikligt med citronzest och timjan. Låt vätskan koka in, ta kastrullen från plattan och låt den stå några minuter. Lägg upp risotton på tallrikar, strö på nötterna och droppa balsamicoreduktionen över. Servera gärna med rucola eller ångade haricots verts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin