söndag 7 mars 2010

Chocolate chip cookies 2: Apelsin/rosmarin/hasselnötter

Det här blev några av de allra godaste kakor jag har ätit!! Smaksättningen var noga genomtänkt men dess mängder tog jag på en höft. Det visade sig dock bli en perfekt smakbalans. Kraftfulla nöt- och chokladsmaker, en ganska svag men omisskännlig apelsinton, och rosmarin som dyker upp här och där. Det låter säkert konstigt med rosmarin i choklad men jag gillar det verkligen. Den passar ju också utmärkt ihop med apelsin och nötter, och följdaktligen fick den finnas med här.


3/4 dl hasselnötter
80 g mörk choklad
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljpulver
Zest från 1 apelsin
1 tsk torkad eller 2 tsk finhackad färsk rosmarin
1 3/4 dl råsocker
1 msk farinsocker
1 1/4 dl neutral olja
3/4-1 dl ljummet vatten

Sätt ugnen på 180 grader och lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Lägg nötterna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i 7 minuter. Låt dem svalna, plocka bort eventuella lösa skal (låt gärna övriga skal vara kvar för att få en kraftigare smak) och hacka nötterna.
Hacka chokladen ganska fint. Sikta mjöl, kakao, bakpulver, salt och vanilj ned i en stor bunke. Tillsätt apelsinzest och rosmarin till det torra och blanda noga. Sikta sockersorterna ned i en annan bunke och häll i olja samt 3/4 dl vatten. Blanda väl, och rör sedan ned blandningen i det torra. Arbeta med händerna ihop till en deg som blir ganska fast och inte smulig. Tillsätt lite mer vatten, 1 msk i taget, om det behövs. Blanda slutligen ned chokladen och nötterna. Forma degen till små bollar, lägg en i taget på en plåt och tryck ut dem till en kaka. Se till att det finns lite mellanrum mellan alla kakor. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Kakorna kan vara en aning mjuka efter gräddningen men de stelnar medan de svalnar. Låt dem svalna på galler.

Det vackra fotot fick jag från bloggen pickipicki.se som lånade mitt recept till sin chokladjulkalender.

Det här blir mitt bidrag till engelskspråkiga We should cocoa, vars tema i december 2011 är apelsin.

2 kommentarer:

  1. Påbörjar kakbaket nu. Hoppas på finfina kakor till På spåret! :-)

    SvaraRadera
  2. The addition of rosemary sounds really good, I like adding herbs and spices to sweet things, it's slightly unexpected and usually tastes delicious. Thank you for participating in WSC.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin