tisdag 27 december 2011

Grönkålsrisotto med bönor och citron

Jag har ännu lite färsk grönkål kvar, och tills den är slut fortsätter jag att äta det gröna guldet varje dag. Det är  tur att grönkål inte har samma färgande effekt som till exempel de där kräftdjuren som flamingor äter och får sin rosa färg ifrån, för i så fall skulle jag vara väldigt färgstark på vintrarna...
Givetvis har jag fryst in flera kilo, så mycket som fick plats, men kommer bara äta det då och då under våren och sommaren (om det räcker så länge förstås). Jag vill ju inte att lagret ska ta slut så fort.
Men än så länge har jag alltså en del kvar. Idag blev jag sugen på risotto, och kom på att jag faktiskt aldrig lagat det med grönkål, så i sällskap med redan kokta bönor blev det kvällens middag!
Rätten går att laga med köpt fryst grönkål ifall färsk inte går att få tag på, men den är ju tyvärr finhackad.

Grönsaksbuljong
Olivolja
Gul lök
Morot
Stjälkselleri
Färsk (eller fryst) grönkål
Arborioris
Torkad eller färsk timjan 
Salt
Kokta stora vita bönor
Citronzest och nypressad -saft

Koka upp buljong i en kastrull och håll den varm på låg värme.
Skär bort de kraftigare bladnerverna från grönkålsbladen.
Finhacka löken och sautera den i oljan på låg värme i 7-8 minuter, och rör om då och då. När löken börjar bli mjuk tillsätts tärnad morot samt skivade selleristjälkar och grönkålens bladnerver. Sautera omkring 5 minuter till, och häll sedan riset i grytan. Rör om och låt det fräsa ett par minuter så att riset blir glansigt. Höj sedan värmen ett steg och häll på några dl av buljongen. Lägg inte lock på kastrullen! Låt buljongen koka in och häll sedan på några dl till. Var noga med att under hela tillagningen röra om i botten då och då annars bränner det lätt fast. Finstrimla grönkålsbladen och tillsätt dem med den andra omgången buljong. Tillsätt buljong i omgångar tills riset börjar bli mjukt, efter ca 15 minuters kokning. Blanda då i bönor och kryddor tillsammans med den sista omgången buljong. När den har kokat in  flyttar du kastrullen från plattan, rör ned citronzest och saft och lägger på lock. Låt risotton stå några minuter innan servering.

2 kommentarer:

  1. Jag gjorde en variant på denna härom kvällen och den gillades av både små och stora.
    Det blir verkligen mycket grönkål nu, idag tillsammans med trattisar och valnötter i en pastasås.

    SvaraRadera
  2. Så kul att höra!

    Ja, mycket grönkål är en rejäl underdrift, i alla fall när det gäller mig. Men idag åt jag den sista av den färska kålen, kommer kännas väldigt konstigt att inte äta det dagligen...

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin