söndag 18 december 2011

Grönkålssallad med clementiner, sesam och karamelliserad lök

Igår var det knytis igen, med jultema den här gången, och jag hade självklart utlovat en grönkålsrätt. Jag har ätit detta gröna guld minst en gång om dagen i en månad, men kan aldrig få nog!
Så till kalaset skapade jag den förmodligen sötaste sallad jag nånsin ätit. Om inte visuellt, även fast den ser riktigt fin ut, så definitivt smakmässigt! Jag lät några skivade gula lökar puttra i olja i en timme tills de blev riktigt mjuka och karamelliserade. Clementiner fick också vara med, för att förstärka både sötman och jultemat, och om det inte blir tillräckligt sött går det utmärkt att använda granatäppelsirap i dressingen (jag har provat både med och utan det, bägge varianterna blir utsökta, men tänk på att sirapen färgar dressingen mörk).
Om någon mot allt sunt förnuft inte vill använda grönkål, eller snarare kanske inte kan få tag på färsk grönkål, går det fint att byta ut den mot haricots verts.

Olivolja
Gula lökar
Färsk grönkål
Clementiner
Sesamfrön

Dressing:
Olivolja
Ev granatäppelsirap
Mald ancho chili eller annan mild sort
Mald kanel
Salt
Svartpeppar

Värm rikligt med olja i en vid kastrull eller stekpanna med lock. Skala, halvera och skiva lökarna tunt och låt dem puttra i oljan på svag värme under lock under lång tid, gärna i omkring en timme. Rör om då och då. De ska bli väldigt mjuka och söta. Strö gärna på lite råsocker på slutet och låt puttra ett par minuter till.
Rör ihop dressingen medan lökarna tillagas så att smakerna hinner sätta sig ordentligt.
Strimla grönkålen, ånga den 3-4 minuter och låt den rinna av väl.
Skala clementinerna, dela dem i klyftor och ta bort de vita hinnorna. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme och låt dem svalna på ett fat. Mortla dem gärna för att få ut ännu mer smak.
Lägg alltsammans i en stor skål, häll på dressingen och blanda väl. Låt salladen stå ett tag innan servering.

3 kommentarer:

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin