fredag 11 november 2011

Grönkåls- och puylinssallad med svartvinbärsvinägrett

Jag har ett (högst befogat) rykte om mig att vara en stor grönkålsfantast. Idag är det dags för Veganföreningens knytkalas, och till det har jag givetvis skapat just en grönkålsrätt. Det här är en sallad med ovanligt få ingredienser (med mina mått mätt), men det gjorde jag avsiktligt för att sätta fokus på grönkålen och puylinserna, som är en av mina favoritingredienser i sallader. Den råa moroten ger en knaprig kontrast och sätter färg, och vinägretten får syrlig, fruktig smak av svarta vinbär.

Puylinser
Färsk grönkål
Morot
Svarta vinbär
Nötig rapsolja
Vitvinsvinäger
Färsk eller torkad rosmarin
Korianderfrön
Anchochili
Salt
Svartpeppar

Koka linserna i dubbel mängd vatten i ca 25 minuter. Låt dem rinna av.
Ta bort de grova bladnerverna från grönkålen, strimla bladen och ångkoka dem 5-8 minuter. Låt även dem rinna av. Riv moroten grovt.
Passera hälften av vinbären genom en sil. Blanda bärpurén med olja och vinäger. Finhacka rosmarin om den är färsk eller mortla den om den är torkad. Mortla även korianderfröna. Rör ned alla kryddorna i dressingen, lägg i linser, kål, morot samt de hela vinbären och blanda försiktigt. Låt salladen stå svalt en stund innan servering.

3 kommentarer:

  1. Haha, ja det är nog så. Åtminstone på vintern förvandlas jag till det... Nu har jag ätit färsk grönkål dagligen i en månad, ofta flera gånger om dagen. Senast idag köpte jag ett par kilo till. Bara en butik här i närheten säljer det så jag har för vana att köpa i stort sett all de har.

    SvaraRadera
  2. Det finns inget bättre än riktigt bra, färsk grönkål!
    *hoppas på nya inlägg snart*

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin