tisdag 5 januari 2010

Sallad på puylinser, matvete och hasselnötter med krämig lime- och avocadodressing

Den här salladen passar utmärkt såväl varm som ljummen. Dressingen baseras på mosad avocado smaksatt med lime, och bör vara riktigt krämig!
Följande mängder räcker till ca 4 portioner.

2 dl puylinser
2 dl matvete
3/4 dl hasselnötter
1 morot
1 stor selleristjälk
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Limebasilika eller basilika genovese
2 avocado
Zest och saft från 1½-2 lime
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver

Koka linser och matvete i separata kastruller enligt instruktion på förpackningarna. Hetta upp en torr stekpanna på medelhög värme och rosta nötterna under omrörning. Hacka dem grovt.
Riv moroten grovt, skiva sellerin så tunt som möjligt och finhacka schalottenlök och vitlök. Strimla basilikan. Blanda allt detta i en stor skål.
Kärna ur avocadorna och mosa fruktköttet med en gaffel i en liten skål. Tillsätt limezest och -saft samt lite olja i taget och blanda tills det är krämigt. Smaksätt med salt, paprikapulver och rejält med nymald svartpeppar.
Blanda noga dressingen med salladen och låt stå en stund innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin