måndag 25 januari 2010

Äppelpaj med hasselnötter, selleri och schalottenlök

Jag tycker ju om att använda frukter i varmrätter, sallader och andra maträtter, så varför inte använda grönsaker i desserter...?
Äpple och päron är välbeprövade i kombination med olika grönsaker i maträtter, och jag tyckte att det motsatta också borde fungera fint. Sagt och gjort valde jag ut några passande grönsaker och gjorde en dessertpaj. Och givetvis fick jag rätt! Löken blir mild och söt under tillagningen, och sellerin ger en fin kontrast både smakmässigt och genom att den behåller sin knaprighet.

Deg:
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3/4 dl råsocker
½ tsk salt
1 1/4 dl neutral olja
2-3 msk iskallt vatten

Fyllning:
1 dl hasselnötter
3 syrliga äppplen
1 stort eller 2 mindre päron, av fast sort
Zest och saft från 1 liten citron
3-4 schalottenlökar
1 selleristjälk
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad rosmarin
½ tsk salt
1/4 tsk nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg nötterna till fyllningen på ett ugnssäkert fat och rosta dem i 7-8 minuter. Häll över dem på ett annat fat och låt dem svalna. Hacka dem sedan grovt.
Sikta mjöler och socker ned i en bunke. Tilsätt salt och blanda väl. Häll i olja och vatten och blanda med fingrarna till en deg. Ta lite mer vatten om det behövs. Tryck ut 60 % av degen i en springform eller pajform med höga kanter. Lägg resten åt sidan så länge. Grädda pajskalet i 12 minuter.
Gör fyllningen under tiden. Skala och kärna ur äpplen och päron, dela dem i fjärdedelar och skiva dem. Lägg skivorna i en grund skål och tillsätt citron och hackade nötter. Skiva lök och selleri tunt, lägg dem och alla kryddor i skålen och blanda väl.
Lägg fyllningen i pajskalet så att inga tomrum finns, och lägg den återstående degen som ett lock över fyllningen. Grädda i 25-30 minuter tills deglocket fått färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin