torsdag 14 januari 2010

Kikärtsgryta med apelsin, kardemumma och pistasch

Efter att ha ätit den här rätten behövs knappast någon dessert, för här finns det mängder med aromatiska smaker av kardemumma, sesam, apelsin och pistasch! Samtidigt är det en mättande varmrätt fylld med nyttigheter.
Som så ofta var min ursprungliga idé något helt annat, men efterhand lade jag till fler kryddor och andra smaksättare och till slut blev det så här.

Smakneutral olja
Gul lök
Morot
Färskriven ingefära
Salt
Svartpeppar
Sesamfrön, gärna oskalade
Hela kardemummakärnor
Korianderfrön
Kokta kikärtor
Frysta gröna ärtor
Apelsinzest
Russin
Salladslök
Pistaschmandlar

Värm oljan i en stor kastrull på medelvärme, strimla löken och sautera den under lock i 5 minuter. Tärna moroten fint och tillsätt den, ingefära, salt och peppar. Sautera under lock några minuter till.
Rosta under tiden sesam, kardemumma och koriander, en sort i taget, i en torr stekpanna på medelvärme. Rör om ofta så fröna inte bränns. Häll upp dem i en mortel och krossa dem.
När moroten börjar mjukna, blanda ned de rostade fröna, kikärtor, gröna ärtor, apelsinzest och russin. Sänk värmen ett steg, lägg på lock och låt allt bli genomvarmt så att de gröna ärtorna tinar.
Ta kastrullen från plattan och rör ned strimlad salladslök och hackade pistaschmandlar.
Servera med basmatiris eller grovkornig bulgur.

2 kommentarer:

  1. Jag ska prova den idag tror jag bestämt! men vad är pistaschmandel?

    SvaraRadera
  2. Pistaschmandel kallas ibland även pistaschnöt. Det är alltså de hela avlånga nötter som är lila eller gröna och som smakar pistasch...
    De säljs ofta i orientbutiker och ibland i större vanliga matbutiker. Se till att de inte är saltade!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin