tisdag 18 oktober 2011

Pumpa- och kålrotspasta med bok choy, kikärtor och hasselnötter

Titeln säger en hel del, eller hur? ;)

Det här är ytterligare en kylskåpsrensning som blev till en ypperligt delikat rätt! Jag hade en del bok choy som behövde användas, och några kålrötter och en butternutpumpa. De två senare tillagas som bekant med fördel i ugnen, så det var så rätten tog sin början. Resten kom till genom impulsiva infall...
Genom att pumpan och kålrötterna tillagas lika länge blir pumpan riktigt läckert mjuk medan kålrötterna ger mer tuggmotstånd. Löken blir mjuk och lätt karamelliserad.
Bok choy kan ersättas med andra liknande asiatiska kålsorter, eller med mangold, savoykål eller broccoli.

4 portioner

1 kålrot, ca 500 g
1 butternut eller annan orange pumpa
Olivolja
Salt
Svartpeppar
1 gul lök
500 g bok choy, mangold eller liknande
3-4 klyftor vitlök
1 dl strimlad färsk persilja
1 dl hasselnötter
2 dl kokta kikärtor
Chiliflagor
Kumminfrön
Strösocker
500 g pasta av kort sort, t ex farfalle

Värm ugnen till 200 grader.
Skala kålrot och pumpa. Kärna ur och skär pumpan i ca 2x2 cm stora bitar och skär kålroten i lite mindre tärningar. Lägg dem i en stor ugnsform, häll på olivolja, salta och peppra och blanda. Sätt in formen i ugnen i ca 20 minuter. Strimla gul lök, tillsätt den i formen och ugnsbaka ca 15 minuter till.
Strimla bok choy, mangold eller vilken sorts gröna blad du nu valt, och ångkoka dem 3-4 minuter (lite längre tid för savoykål och broccoli). Låt dem rinna av väl.
Grovhacka en hel del vitlök, strimla mängder med färsk persilja och grovhacka hasselnötterna. Vänd ned dessa samt kikärtor, chili, kummin och en nypa socker i pumpablandningen och sätt in den i ugnen igen i ytterligare ca 15 minuter, eller tills det med svagt motstånd går att sticka en provsticka i kålrotsbitarna. Koka pastan under tiden.
Ta ut formen ur ugnen och rör ned den avrunna pastan och bok choy i grönsaksblandningen.

5 kommentarer:

 1. Mmm, butternut är bland det bästa jag vet, låter som en toppenpasta det här =)

  SvaraRadera
 2. Ja, den blev verkligen fantastisk god, och är dessutom väldigt färgstark och har massvis med kontrasterande texturer. Allt från den mjuka pumpan till de knapriga nötterna.

  SvaraRadera
 3. Odlar du din egen butternut? Vi testade i år, men den korsade sig med någon av de andra pumporna så det blev mest formen som blev kvar (och i minivariant). God hur som helst :)

  SvaraRadera
 4. Nej, tyvärr har jag inte odlat några pumpor alls i år. Funderar på att göra det nästa år, om de får plats på lotten. Såna plantor tar ju en hel del utrymme och jag har ännu inte planerat vad jag ska odla nästa år eller hur växterna ska placeras.
  I så fall blir det nog inte butternut dock, den är ju den vanligaste pumpan i butiker, utan någon mer ovanlig sort.
  Har du några sorttips?

  SvaraRadera
 5. This really sounds amazing. I am going to make this paste as soon as I head to the store for ingredients

  SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin