torsdag 19 augusti 2010

Pesto på ärtor och päron

Här är ytterligare en sås inspirerad av pesto. Den passar utmärkt såväl till pasta eller andra varmrätter som på en buffé eller som tillbehör.
Den innehåller päron, men det känns ingen direkt päronsmak utan det bidrar med en diskret sötma.

Gröna ärtor
Purjolök
Solrosfrön eller hasselnötter
Päron 
Vitlök
Citronzest
Timjan
Salt
Svartpeppar
Olivolja

Ångkoka ärtor och skivad purjolök och låt dem rinna av.
Rosta frön/nötter i en torr stekpanna på medelvärme tills de får lite färg. Låt dem svalna på ett fat.
Mixa fröna/nötterna i en matberedare eller blender. Lägg sedan i ärtor, purjo, päron (skalat och skuret i stora bitar) samt vitlök (också skuren i några bitar), och kör till en tjock pesto. Tillsätt citron och kryddor och  mixa hastigt. Häll ned olja genom röret tills önskad konsistens uppnås.

2 kommentarer:

  1. hur mycket ska man ha av varje?... :)

    SvaraRadera
  2. Melissa: det är väldigt valfritt! Jag är ofta inte särskilt noga med att använda exakta mängder :)
    Det mesta bör förstås vara ärtor och purjo för att det ska bli bra konsistens, men vilka mängder du tar är helt upp till dig.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin