tisdag 17 augusti 2010

Lök- och fruktkaka

Jag är säker på att jag är långt ifrån den enda som tycker att utbudet, och skyltningen, på grönsaksavdelningarna i livsmedelsbutiker vanligtvis är riktigt dåligt. För den som ser mat som ett nödvändigt ont som måste hinnas med mellan jobb och tv-kvällar duger det kanske att kunna köpa "morötter", "zucchini",  "paprika" eller nåt annat och veta att de får exakt samma sak varje gång, men för mig som är intresserad av råvaror är det sorgligt att se. Förmodligen vet de allra flesta kunder inte ens att det finns många olika sorters morötter, zucchini och paprikor, eftersom butikerna i stort sett aldrig skriver ut sortnamn på skyltarna (med undantag för äpplen och ibland potatis och päron).
Ännu sämre är det att inte ange sortnamn när det gäller de få grönsaker där sorterna i utbudet faktiskt varierar. Gul lök är en sådan, och jag har upptäckt att många butiker växlar mellan olika sorter. Eftersom jag handlar i flera olika butiker och hos några olika torghandlare har jag märkt stora skillnader mellan de olika sorter jag har köpt under benämningen "gul lök".
En av de största skillnaderna är graden av sötma. Lök är kanske något som de flesta framför allt tänker på som något smakstarkt, men i själva verket har de en hel del sötma, och den kan förstärkas genom olika tillagningssätt, t ex ugnsbakning.

Rotfrukter är ju också söta, och en del av dem används i kakor, som saftiga morotskakor. Så vad blev min första tanke när jag upptäckte att jag fått tag på ett antal exceptionellt söta gula lökar? Att baka en kaka på dem förstås! Genom att skiva lökarna tunt och steka dem på svag värme under lång tid utvecklas deras sötma ännu mer samtidigt som smaken mildras och konsistensen blir mjuk. Faktum är att kakan blev så saftig och lökarna så mjuka att de knappt märktes, och de bidrog med en utmärkt sötma och en mycket svag löksmak.
Kakan toppades med färska frukter. Jag valde vindruvor och persika, men även många andra kan säkert passa.
Liksom många andra kakor blir den här ännu bättre om den får stå över natten innan den äts.


Neutral rapsolja
2-3 gula lökar
4 dl vetemjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
4 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
3/4 dl råsocker
1 dl neutral rapsolja
4 dl sojamjölk eller vatten
Frukter
Råsocker

Värm ganska rikligt med olja i en vid stekpanna på medelsvag värme. Halvera lökarna och skiva dem tunt. Stek dem under lock och rör om då och då så att de inte bryns, tills de är riktigt mjuka. Det kan ta omkring 40-50 minuter. Låt dem svalna.
Värm ugnen till 180 grader.
Sikta mjöler, bakpulver och kanel ned i en bunke. Blanda ned socker och lökarna. Häll i olja och mjölk/vatten och rör ihop till en smet och häll upp den i en springform. Skölj frukterna och dela dem. Jag halverade druvorna på längden och skar persikan i klyftor. Tryck ned dem i smeten och strö lite råsocker över.
Grädda i ca 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin