lördag 3 juli 2010

Fruktig tabbouleh

Tabbouleh är perfekt mat på sommaren, inte minst i bufféer. Det är en svalkande och mättande sallad från Mellanöstern, baserad på persilja, bulgur, och citron. Ofta innehåller den också tomat, lök (jag föredrar att använda salladslök) och givetvis olivolja.
Men nu, precis som vid de fåtal andra tillfällen då jag lagar "standardrätter", kan jag inte låta bli att göra mina egna varianter. Här har jag lagt till äpplen, avocado och två sorters russin, och den fruktiga sötman blir en utmärkt kontrast mot citronen och passar faktiskt perfekt även tillsammans med vitlöken!
Tärna tomaterna (välj en fast sort med liten mängd kärnor) så smått som möjligt, och gör det i förväg så att saften kan rinna bort. Använd riktigt mycket persilja, den är huvudingrediensen! 

Bulgur
Olivolja
Nypressad citronsaft
Färsk persilja i mängder
Salladslök
Vitlök
Fasta tomater, helst plommontomater
Syrliga och/eller söta äpplen
Avocado
Sultanrussin och/eller gröna russin

Koka bulgur. Blanda den med mycket olivolja och citron. Strimla persilja och den gröna delen av salladslökarna, skiva den vita delen. Finhacka vitlök. Kärna ur tomaterna, äpplena och avocado och skär fruktköttet i riktigt små bitar. Blanda allting i en stor skål, smaka av med citron och låt stå svalt en stund innan servering.

2 kommentarer:

  1. Prova det!
    Det är verkligen hur lätt som helst att laga, och som sagt verkligen perfekt nu när vädret är så varmt.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin