fredag 2 juli 2010

Het kål- och linsgryta

Vitkål och linser är två råvaror som de flesta nog har hemma året runt. Nu på sommaren är färsk vitkål underbart god, men till den här rätten går det lika bra med "vanlig" vitkål. Detta är också en utmärkt kylskåps/skafferirensare. Nyckeln till att omvandla dessa ibland ganska trista ingredienser till en riktigt god och mättande rätt är att använda stark ajvar relish och gärna även färsk eller torkad chili för den som vill ha extra hetta.

Gröna linser
Rapsolja
Gul lök
Vitlök
Salvia
Tomatpuré
Vitkål
Ev färsk eller torkad chili
Stark ajvar relish
Vitvinsvinäger

Koka linserna i ca 25 minuter.
Värm oljan på medelvärme i en stor gryta. Sautera hackad lök i ca 8 minuter. Tillsätt skivad vitlök samt salvia (strimlad om den är färsk, smulad om den är torkad). Rör ned rejält med tomatpuré och låt det puttra några minuter till. Strimla vitkålen ganska fint och blanda ned den. Tillsätt även chili om du vill ha starkare mat. Häll i en skvätt vatten så att det inte bränner fast. Låt alltihop puttra i ca 20 minuter, rör om då och då. Blanda sedan ned linserna, ajvar och lite vinäger och låt allt stå några minuter till.
Servera med ris eller bulgur.

2 kommentarer:

  1. Otroligt gott!! Vi åt detta med quinoa och alla vräkte i sig. Tack för receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att höra, Stina! Ja, kan tänka mig att quinoa passar utmärkt till grytan.

      Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin