torsdag 22 juli 2010

Belugalinssallad med äpple, rostade mandlar, maskrosblad och jordgubbar

Belugalinser är med sin fasta konsistens och lite nötiga smak som gjorda för att användas i sallader.
Här får de sällskap av syrligt äpple, rostade mandlar, lite bitter maskrossmak, och söta jordgubbar i en delikat rätt.

                                Foto: Lotta Lannebo


2 portioner:



20-30 mandlar
½ dl belugalinser
En näve rucola och/eller maskrosblad
1 syrligt äpple (t ex Granny Smith)
1 selleristjälk + gärna några extra blad
15 små färska eller frysta jordgubbar
Olivolja
Vitvinsvinäger eller jordgubbsvinäger
Salt
Nymald svartpeppar


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mandlarna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i 7-10 minuter. Låt dem svalna och hacka dem sedan grovt.
Koka linserna i dubbel mängd vatten på medelvärme i ca 25 minuter.
Skölj de gröna bladen noga. På våren finns det gott om maskrosblad. Var noga med att inte plocka dem inte nära trafikerade vägar. Späda blad kan användas råa, men större blad bör ångkokas i ca 10 minuter. Låt dem svalna och torka, gärna med hjälp av sallatsslunga.
Rucola används rå. Hacka bladen grovt.
Skala och tärna äpplet. Skiva sellerin tunt och hacka bladen. Låt jordgubbarna tina om de är frysta. Skiva några av dem, och passera de övriga genom en sil ned i en skål. Blanda moset med olja, vinäger, salt och peppar.
Blanda samtliga ingredienser i en salladsskål och låt stå och ta smak en stund innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin