fredag 30 juli 2010

Chocolate chip cookies 7: Timjan/citron/balsamico

En av mina favoritkombinationer i sallader och varmrätter är citron och timjan, så givetvis måste jag göra kakor med de smakerna! Här lade jag till balsamvinäger för att ge det hela en lite italiensk touch.
Använda gärna choklad med ganska låg kakaohalt, ca 55-60 %.

Ca 12 små kakor

50 g mörk choklad
1½ dl vetemjöl
½ dl dinkelsikt
½ dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
½ dl strösocker
½ dl råsocker
1 tsk torkad timjan
Zest från 1 citron + saft från halva
1 ½ tsk balsamvinäger
3/4 dl neutral olja
1/4-½ dl ljummet vatten


Sätt ugnen på 180 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Hacka chokladen ganska fint. Sikta mjöler, kakao, bakpulver, salt, socker, timjan och citronskal ned i en stor bunke, och blanda väl. Häll citronsaft, balsamico, olja och 1/4 dl vatten i en annan bunke. Blanda väl, och rör sedan ned blandningen i det torra. Arbeta med händerna ihop till en deg. Tillsätt lite mer vatten, 1 msk i taget, om det behövs. Blanda slutligen ned chokladen. Forma degen till små bollar, lägg en i taget på plåten och tryck ut dem till en kaka. Se till att det finns lite mellanrum mellan alla kakor. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Kakorna kan vara en aning mjuka efter gräddningen men de stelnar medan de svalnar. Låt dem svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin