tisdag 20 juli 2010

Chocolate chip cookies 6: Rabarber/citron

En av de finaste råvarorna under sommaren är rabarbern, och givetvis hamnade den näst på tur att förvandlas till en chokladkaka! Rabarber är ljuvlig när den smaksätts och sötas, och här valde jag citron och ingefära.
Till de här kakorna valde jag en choklad med relativt låg kakaohalt, 60 %, samt att inte använda kakaopulver för att släppa igenom de övriga smakerna lite mer.

1 medelstor rabarberstjälk eller 2 mindre
40 g choklad
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 ½ tsk rivet citronskal
1 tsk riven ingefära
½ dl farinsocker
½ dl strösocker
3/4 dl neutral olja
3/4 dl ljummet vatten

Sätt ugnen på 180 grader. Skala och skiva rabarbern i ca 5 mm tunna skivor (breda stjälkar kan klyvas en gång på längden först). Hacka chokladen grovt.

Sikta ned mjöl, bakpulver, vanilj, och salt i en bunke och blanda. Vänd ned citronskal och ingefära.Rör ihop farin- och strösocker, olja och vatten i en liten skål. Vänd ned detta i de torra ingredienserna och blanda väl till en smet. Vänd till sist ned choklad och rabarber. Tillsätt lite mer vatten, 1 msk i taget, om det behövs för att få en smidig smet.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och forma smeten till kakor i handen och lägg ut dem på pappret.Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin