torsdag 22 juli 2010

Trippelmoussetårta med choklad- och mandelbottnar

Det här är en oerhört läcker och lyxig tårta som kräver en del jobb, men det är den verkligen värd! Den är proppfull med delikata och kontrasterande smaker, och är fantastiskt vacker, särskilt i genomskärning.
Tårtan blir stor och mättande och räcker säkert till omkring 15 portioner.

                                 Foto: Lotta Lannebo
Chokladtårtbotten:
4 dl vetemjöl
1 dl fullkornsdinkelmjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
2 ½ dl strösocker
1/4 tsk salt
1 väl mogen banan
1 1/4 dl neutral rapsolja
2 ½-3 dl sojamjölk


Värm ugnen till 200 grader.
Sikta alla torra ingredienser ned i en bunke och blanda väl. Mosa bananen mycket väl, lägg den i en annan bunke och blanda med olja och mjölk. Häll i de torra ingredienserna och blanda alltihop till en slät smet.
Häll upp den i en springform och grädda ca 30 minuter. Låt kakan svalna. Lägg över den på ett fat om du bara har en springform, och rengör i så fall formen.
Mandeltårtbotten:
40 g mandlar
3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
3 tsk bakpulver
Eventuellt pistaschmandlar
1 dl neutral rapsolja
2 dl sojamjölk


Lägg mandlarna på ett ugnssäkert fat och rosta i ca 10 minuter. Häll över dem på ett annat fat och låt dem svalna. Lägg dem i en matberedare och mal dem så fint som möjligt.
Sikta alla torra ingredienser ned i en bunke,tillsätt mandlarna och blanda väl. Grovhacka pistaschmandlar om de används och blanda ned dem. Rör ihop olja och mjölk i en skål. Häll i de torra ingredienserna och blanda alltihop till en slät smet.
Häll upp den i en springform och grädda ca 30 minuter. Låt kakan svalna.
Björnbärsmousse:
150 g björnbärspuré
250 g silkestofu
½ tsk äkta vaniljpulver
1 tsk nyrivet citronskal
1 msk farinsocker


Låt bären tina om de är frysta. Passera dem genom en finmaskig sil och kasta bort kärnorna. Se till att det är ca 150 g puré. Sila bort vätskan från tofun. Lägg tofun i en matberedare och kör några sekunder så att den blir helt slät. Lägg i bärpurén och mixa slätt. Tillsätt vanilj, citron och farin och kör några sekunder så att allt blandas väl.
Rengör matberedaren.
Jordgubbsmousse:
120 g jordgubbspuré
250 g silkestofu
2 msk strösocker
½ tsk nyrivet limeskal
1/4 tsk nyriven färsk ingefära
En aning nymald svartpeppar


Låt bären tina om de är frysta. Passera dem genom en finmaskig sil och kasta bort kärnorna. Se till att det är ca 120 g puré. Sila bort vätskan från tofun. Lägg tofun i en matberedare och kör några sekunder så att den blir helt slät. Lägg i bärpurén samt sockret och mixa slätt.
Tillsätt lime, ingefära och peppar (2-3 drag med pepparkvarnen. Har du ingen kvarn är det bättre att utesluta pepparn, färdigmald peppar är värdelös). Mixa hastigt så att allt blandas.
Rengör matberedaren.
Chokladmousse:
150 g mörk choklad (ca 70 %)
300 g silkestofu
2 msk ljust muscovadosocker


Smält chokladen försiktigt i vattenbad. Låt den svalna.
Sila bort vätskan från tofun. Lägg tofun i en matberedare och kör några sekunder så att den blir helt slät. Skrapa ned chokladen och tillsätt sockret. Mixa slätt.

Lägg björnbärsmoussen ovanpå den avsvalnade mandelbottnen (i springformen) och ställ in den övertäckt med plastfolie i kylskåpet över natten. Lägg de andra mousserna i varsin skål, täck ytan med plastfolie och ställ även dem i kylen.

Montering:
Ställ springformen med mandelbottnen och björnbärsmoussen på ett tårtfat och lossa försiktigt kanten. Lägg på chokladbottnen, täck den med jordgubbsmoussen och kläd tårtans kanter med chokladmoussen. Ställ in i kylen igen att stelna. Låt tårtan rumstempereras före servering. Garnera gärna jordgubbsmoussen med pistaschmandlar och rostade kokoschips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin