lördag 10 juli 2010

Färskpotatissallad med jordgubbar och rucola

Såhär strax efter midsommar (nåja, ett par veckor...) finns det två råvaror som av många förknippas särskilt mycket med sommaren. Jag tänker givetvis på färskpotatis och jordgubbar. Så om jag vill göra en riktigt somrig rätt, vad är då bättre än att kombinera de två?
Det har jag såklart gjort, och skapat den här underbara salladen. Förutom att den smakar fantastiskt så är den också oerhört färgstark, precis som en sommarsallad ska vara! Lysande röd och grön med potatisens bleka färg här och där.
Som kontrast till alla mjuka ingredienser lade jag till rostade solrosfrön.
Vit balsamvinäger passar bäst till dressingen eftersom den inte färgar av sig, men det går även att använda vanlig mörk balsamico.

Färskpotatis
Gröna ärtor
Solrosfrön
Romansallat
Rucola
Salladslök
Jordgubbar
Citrontimjan/vanlig timjan
Olivolja
(Vit) balsamvinäger
Salt
Nymald svartpeppar

Tvätta och koka potatisarna. Lägg i ärtorna den sista minuten så de tinar. Skiva potatisarna.
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på medelvärme till de får färg.
Skölj och strimla romansalladen ganska tunt. Skölj rucola och skär i stora bitar. Skiva salladslökarna tunt.
Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna. Hacka timjan.
Lägg alltihop i en stor skål.
Rör ihop vinägretten, och ta rejält med nymald svartpeppar. Häll den över salladen och blanda varsamt. Låt stå en stund och marinera före servering.

1 kommentar:

  1. Jag lade till saft av en halv citron i vinegrätten och serverade salladen med kuber av vattenmelon vid sidan om.
    Passade mycket bra alltihop.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin