torsdag 8 juli 2010

Mangold- och lökpaj

Mangold är en av de bladgrönsaker jag tycker allra mest om, och den gör sig synnerligen bra tillsammans med lök. Här kombineras de två i en paj, och får givetvis sällskap av vitlök. Citron passar också utmärkt till mangold, och här valde jag att använda nyplockad citrontimjan. Det blir förstås också fint att smaksätta med lite citronzest och vanlig timjan.

Jag valde att baka pajen i en springform (28 cm) eftersom det blev mycket fyllning. Den som vill använda en vanlig pajform kan givetvis minska mängden deg och fyllning lite grann.


Fyllning:
Olivolja
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
6 stora mangoldblad (gärna i olika färger)
Salt
Färsk citrontimjan/citronzest/vanlig timjan

Deg:
2 dl vetemjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
1 dl neutral rapsolja
Ca 1 dl kallt vatten


Värm ugnen till 180 grader.
Häll rikligt med olivolja i en stor gryta. Halvera och skiva lökarna tunt och sautera dem under lock i ca 10 minuter. Tillsätt skivad vitlök och skivade mangoldstjälkar och sautera ytterligare 5 minuter. Strimla mangoldbladen och rör ned dem samt salt och timjan. Låt bladen mjukna och sjunka ihop något.

Gör degen under tiden. Blanda alla ingredienser med händerna till en deg och tryck ut den i formen. Förgrädda pajskalet 15 minuter. Fyll det och grädda ytterligare 30 minuter.

1 kommentar:

  1. Det här ska testas imorgon!
    Jag älskälsälskar mangold!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin