Jag valde att baka pajen i en springform (28 cm) eftersom det blev mycket fyllning. Den som vill använda en vanlig pajform kan givetvis minska mängden deg och fyllning lite grann.
Fyllning:
Olivolja
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
6 stora mangoldblad (gärna i olika färger)
Salt
Färsk citrontimjan/citronzest/vanlig timjan
Deg:
2 dl vetemjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
1 dl neutral rapsolja
Ca 1 dl kallt vatten
Värm ugnen till 180 grader.
Häll rikligt med olivolja i en stor gryta. Halvera och skiva lökarna tunt och sautera dem under lock i ca 10 minuter. Tillsätt skivad vitlök och skivade mangoldstjälkar och sautera ytterligare 5 minuter. Strimla mangoldbladen och rör ned dem samt salt och timjan. Låt bladen mjukna och sjunka ihop något.
Gör degen under tiden. Blanda alla ingredienser med händerna till en deg och tryck ut den i formen. Förgrädda pajskalet 15 minuter. Fyll det och grädda ytterligare 30 minuter.
Det här ska testas imorgon!
SvaraRaderaJag älskälsälskar mangold!