lördag 31 juli 2010

Risotto med bondbönor och jordgubbar

Bönor är perfekta att ha i risotto, inte minst bondbönor som har en fast konsistens och rustik smak. Som kontrast till dem valde jag jordgubbar. Citron går utmärkt ihop med dem båda, och jag använde här citronbasilika, som kan ersättas med rivet citronskal och "vanlig" (genovese) basilika.
Som vanligt är det viktigt att använda nymald peppar för att få mycket arom!

Grönsaksbuljong
Olivolja
Schalottenlökar
Arborioris
Frysta bondbönor
Färska jordgubbar
Svartpeppar
Citronbasilika (eller citronzest + genovese basilika)

Hetta upp buljongen i en kastrull, sänk till lägsta värme och håll buljongen varm under lock.
Värm olivoljan i en rymlig kastrull. Hacka löken och fräs den 5 minuter. Häll i riset, blanda väl och låt fräsa ytterligare några minuter. Häll på några dl buljong och låt den koka in över medelvärme. Rör om ofta, ända ned i botten. Tillsätt mer buljong när den förra omgången kokat in, och fortsätt så tills riset är al dente och rätten är krämig.

Blanchera bondbönorna två minuter och häll av dem. Blanda ned dem i riset tillsammans med den sista omgången buljong. Skiva jordgubbarna och vänd försiktigt ned dem tillsammans med nymald svartpeppar när buljongen kokat in. Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock i fem minuter. Rör ned riven citronbasilika och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin