onsdag 7 april 2010

Chocolate chip cookies 3: Kardemumma

Kardemumma är en av de allra godaste smaksättningarna i chokladpraliner, och det är det givetvis även i chokladkakor! Det är viktigt att inte använda färdigmald kardemumma, som har mycket mindre smak. Ta istället kardemummakärnor och mal dem i en mortel.
Numera gör jag ganska små satser, helt enkelt för att snart baka nya kakor, med en ny smaksättning... Det går givetvis fint att dubbla receptet för att få fler kakor.

Ca 12 små kakor

50 g mörk choklad

2 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
½ tsk vaniljpulver
1/3 tsk kardemummakärnor

1 dl strösocker
3/4 dl neutral olja
1/4-½ dl ljummet vatten

Sätt ugnen på 180 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Hacka chokladen ganska fint. Sikta mjöl, kakao, bakpulver, salt och vanilj ned i en stor bunke. Stöt kardemumman så fint som möjligt i en mortel, tillsätt den till mjölblandningen, och blanda väl. Sikta sockret ned i en annan bunke och häll i olja och 1/4 dl vatten. Blanda väl, och rör sedan ned blandningen i det torra. Arbeta med händerna ihop till en deg som blir ganska fast och inte smulig. Tillsätt lite mer vatten, 1 msk i taget, om det behövs. Blanda slutligen ned chokladen. Forma degen till små bollar, lägg en i taget på plåten och tryck ut dem till en kaka. Se till att det finns lite mellanrum mellan alla kakor. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Kakorna kan vara en aning mjuka efter gräddningen men de stelnar medan de svalnar. Låt dem svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin