torsdag 1 april 2010

Rotfruktsgryta med grönkål och bönor

Idag blev det kylskåps- och frysrensning här och det resulterade i en utmärkt och mycket mättande gryta. Den smaksattes med örter och paprikapuré och avrundades fint med nypressad citronsaft. Givetvis går det att använda andra rotfrukter än dessa.
Servera gärna med bulgur eller fullkornspasta.

Olivolja
Gul lök
Kålrot
Potatisar
Morot
Palsternacka
Vitlök
Paprikapuré (eller tomatpuré)
Krossade tomater
Lite strösocker
Kumminfrön
Oregano
Basilika
Salt
Svartpeppar
Grovt strimlad grönkål
Kokta stora vita bönor
Nypressad citronsaft

Värm rikligt med olja i en rymlig gryta. Hacka löken grovt och sautera den tills den börjar mjukna. Skala under tiden alla rotfrukter och skär dem i bitar. Lägg i kålrotsbitarna i grytan och fräs 5 minuter. Tillsätt sedan övriga rotfrukter, skivad vitlök och paprikapuré. Blanda väl och låt det fräsa några minuter till. Rör sedan ned tomater, socker och kryddor och låt det hela puttra på medelvärme tills rotfrukterna börjar bli mjuka. Blanda ned grönkål, bönor och citronsaft och låt grönkålen mjukna, ca 10 minuter om den är färsk (den kan ångas i förväg för att tillagas snabbare). Smaka av med salt och örter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin