lördag 17 april 2010

Rödbetscreme med kakao, päron och timjan

Kylskåpsrensning tar sig ibland oväntade uttryck. Idag hade jag massvis med rödbetor men ganska få andra grönsaker hemma. Jag bestämde mig för att göra en rödbetscreme. Jag har ganska länge funderat på att smaksätta choklad med rödbetor, men idag blev det istället tvärtom. Cremen fick en ganska diskret ton av kakao, och smaksattes också med några betydligt vanligare ingredienser i rödbetsrätter: timjan, citron och päron.

500 g rödbetor
1½ msk okryddad tomatpuré
2 söta päron
1 tsk torkad timjan
1½ msk kakaopulver
Zest från 1/3 citron
1 tsk strösocker
½ tsk salt
1 tsk balsamico

Ångkoka rödbetorna tills de är mjuka och låt dem svalna. Skala dem, skär dem i bitar och lägg dem i en matberedare tillsammans med tomatpurén. Skala och tärna päronen, tillsätt dem och mixa tills det är finfördelat. Cremen ska vara så slät som möjligt, eventuellt kan det behövas en aning vatten. Tillsätt övriga ingredienser och mixa hastigt så att smakerna fördelas jämnt.

4 kommentarer:

 1. Har också tänkt kombinera rödbeta och choklad efter att jag såg att mat-Niklas gjorde det. På din rubrik tänkte jag efterrrätt, men på receptet verkar det mer middag. Vad hade du till?

  SvaraRadera
 2. Precis, det här blev middag, och jag åt pasta till.

  En creme skulle säkert kunna funka även i dessert, men då bör det nog snarast vara choklad smaksatt med rödbeta och inte tvärtom.

  Vad gjorde Niklas för recept? Jag hade för övrigt ingen aning om att han gjort det, utan det var som vanligt min fantasi som fick ta sina egna vägar...

  SvaraRadera
 3. Ah okej, ja det är klart fast det kanske skulle funka medmer kakao bara. Vet att jag min syster gjorde nån avokadomousse nån gång med massa kakao i, man kunde inte tro att det va avokadobas. Niklas gjorde nån suffléliknande kaka. (http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=108619&a=1768678&from=tipsa). Det va väl mest kombinationen jag föll för o inte kakan i sig efter som den är svår att göra vegansk. Så har väl tänkt improvisera ihop nån chokladkaka med rödbeta i.

  SvaraRadera
 4. Underbart gott-lite häftigt hur citron kändes i första tuggan, kakao i andra och den tre båda tåv samt timjan. Jag tror att den här kan bli guddomligt god som grillsås också :)

  SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin